Mount Everest (c)robnunn

Dit lenteseizoen veel minder toeristen op de Everest

Mount Everest (c)robnunn334 toeristen beklimmen de Everest dit lenteseizoen, tussen half mei en de eerste week van juni. Het aantal ligt veel lager dan in het lenteseizoen van 2013, toen ruim 650 mensen de berg beklommen. De klimmers komen uit meer dan 40 landen en maken deel uit van 28 expedities.

Volgens Business Standard, dat achtergrondinformatie over de klimmers verkreeg van het Ministerie van Toerisme in Nepal, is de oudste klimmer 73 jaar en de jongste 16. Het bergtoerisme op de Everest, 8848 meter hoog, moet Nepal dit jaar circa 2,4 miljoen euro opleveren.

Twee van de bezoekers zijn de Nederlandse Eric Arnold, die in 2012 al een poging ondernam om de top te bereiken, maar die keer in een storm terecht kwam, en de Amerikaan Joby Ogwyn, die met een wingsuit van de berg af wil springen. Dit wordt door Discovery Channel als het weer het toelaat op 11 mei live uitgezonden.

Drukte, onveiligheid en afval

De oorzaak van de daling van het aantal toeristen is onbekend. Wel is de afgelopen maanden veel gediscussieerd over de drukte, onveiligheid en het afval op de hoogste berg op aarde. Dit heeft geleid tot enkele maatregelen, waaronder de komst van een politiebureau in het basiskamp. Het besluit volgde na een vechtpartij tussen buitenlandse klimmers en lokalen.

Ook nieuw is dat sinds deze maand iedere klimmer minimaal acht kilo aan rotzooi van de berg af moet dragen en deponeren op een daarvoor aangewezen plek in het basiskamp. Dat moet circa 2400 kilo aan verwijderd afval opleveren. De Nepalese overheid nam de maatregel om de hoeveelheid afval op de Everest in te perken. Er zouden veel zuurstofflessen liggen, maar bijvoorbeeld ook helikopterpuin.

Lawine

Op 18 april, voorafgaand aan het klimseizoen, wilde een groep van 50 sherpa's en klimmers de populairste route gereedmaken. De groep werd totaal verrast door een lawine op 6400 meter hoogte. Zes van de onder de sneeuw bedolven sherpa-gidsen overleefden het niet.

Bekijk achtergrondinformatie over het Everest-jaar 2013 op Alarnette.com.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen