mooiste wandelroutes duitsland

Dit zijn de mooiste wandelroutes van Duitsland

Onze Duitse collega’s van Wandermagazine hielden een verkiezing voor de mooiste wandelroutes van Duitsland. Lezers konden kiezen uit veertien dagtochten en tien meerdaagse wandelroutes. Inmiddels is de uitslag bekend, dit zijn de mooiste wandelroutes van Duitsland!

Al zeventien jaar houdt Wandermagazine een verkiezing voor de mooiste wandelroutes. Een verkiezing van genomineerde wandelroutes uit heel Duitsland. Daar zitten natuurlijk niet alleen maar bergwandelroutes tussen, daarom pikten wij voor de editie van 2020 de meest bergachtige routes uit.

De mooiste dagtocht van Duitsland: de Belchensteig (Baden-Württemberg)

De Belchensteig is verkozen tot de mooiste dagtocht van Duitsland. De route voert je over de berg Belchen in het Zwarte Woud. De Belchen is misschien niet de hoogste berg van het Zwarte Woud, maar wel de berg met de mooiste uitzichten volgens veel mensen. En dat vinden ze niet zomaar, want bij helder weer zie je vanaf hier de besneeuwde toppen van Zwitserland aan de horizon liggen. En als je daar dan echt op uitgekeken raakt (kunnen wij ons niet voorstellen) draai je je om en zie je de laagvlakte van de Rijn liggen.

Hieronder volgen nog andere bergachtige dachtochten uit het lijstje genomineerden.

Panoramaweg Reit im Winkl (Beieren)

In de Chiemgauer Alpen, tegen de Oostenrijkse grens vind je deze ontspannen wandeling over de Hemmersuppenalm. De route wordt vooral aangeprezen als winterwandeling. Bijvoorbeeld omdat je hier dan prachtig kan spoorzoeken. Over sporen gesproken, als er genoeg sneeuw gevallen is vind je hier ook mooie loipes.

Alpsee-Rundweg bij Bühls (Beieren)

Op deze route kun je én flaneren, maar ook stevig op avontuur. Vooral als je de route een beetje uitbreidt met een kort stukje richting de Gschwender Wasserfall. Verder heb je de hele route lang prachtig uitzicht op de Großen Alpsee.

mooiste wandelroutes duitsland

Manderscheider Burgenstieg (Eifel)

De Eifel staat natuurlijk niet bepaald bekend om de besneeuwde bergtoppen, maar wel om de diep uitgesneden dalen met mooie rotspartijen, kronkelende riviertjes, kratermeren en paadjes die daardoor af en toe bijna alpien aandoen. De Manderscheider Burgenstieg voert je door de omgeving van Manderscheid en heeft dat allemaal. Daarbij ook nog mooie kastelen, waardoor je je echt even in de middeleeuwen waant.

Meerdaagse tochten

Natuurlijk horen er ook meerdaagse tochten bij. Uit de totale lijst van tien meerdaagse tochten pakten we de meest bergachtige eruit!

De mooiste: Panoramaweg Baden-Baden

Deze route van 45 kilometer was in 2004 ook al de mooiste van Duitsland en nu dus weer. De route voert je in ongeveer vier dagen langs het Rijndal en de noordelijke uitlopers van het Zwarte Woud. Dat betekent dus een afwisselend en historisch landschap, waarbij mooie uitzichten bijna gegarandeerd zijn.

Burgensteig im Tal der Schwarzen Laber (Beieren)

Deze wandelroute ademt geschiedenis. Langs de route iets ten noordwesten van Regensburg kom je misschien niet op grote hoogten, maar dankzij de rotsige heuvels doet het landschap soms bijna alpien aan. En die geschiedenis? Hier treed je in de voetsporen van koningen die eeuwenlang over deze paden van Neurenberg naar Regensburg reisden. En daarvan zie je nog altijd de sporen in het landschap.

mooiste wandelroutes duitsland

Spitzenwanderweg (Beieren, Zugspitzeregio)

De Spitzewanderweg voert door de omgeving van de hoogste berg van Duitsland. Twaalf dagen, tweehonderd kilometer, 6800 hoogtemeters, dat is bergwandelen. De route loopt door hoogalpine terrein, maar ook langs de voet van de bergen. En extra leuk: alle etappes zijn ook prima als dagtocht te lopen!

Natuurlijk zijn bovenstaande routes slechts een selectie. Alle veertien dagtochten en tien meerdaagse tochten vind je op de site van Wandermagazine

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?