El Capitan

Dodelijk ongeval door vallende rotsblokken in Yosemite

In het Amerikaanse natuurpark Yosemite is afgelopen woensdag een dode gevallen door een vallend rotsblok. In een populaire klimroute van de iconische berg El Capitan braken meerdere grote rotsblokken af die vervolgens een puinlawine veroorzaakten. Daarbij kwam een Britse klimmer om het leven en raakte een andere klimmer gewond. Op sociale media verschenen beelden van grote wolken gruis en stof die boven de vallei dwarrelden.

Een dag na het dodelijke ongeluk kwamen opnieuw grote brokstukken los op ‘El Cap’. Volgens ooggetuigen waren de rotsblokken die donderdag afbraken vele malen groter dan de eerste, soms wel ter grootte van een appartement. Donderdag kwamen de brokstukken op de weg terecht, waardoor vooral toeristen slachtoffer werden van vallend puin en stof. De weg is nu tijdelijk afgesloten.

Steenslag

Hoewel het uitzonderlijk is dat er doden vallen bij afbrekend gesteente in Yosemite – volgens de parkwachten zijn daardoor sinds 1857 ‘slechts’ 16 mensen omgekomen, waarvan de laatst in 2013 – is het niet bijzonder dat de rots plotseling afbreekt.

Het losraken van rotsblokken is vrijwel altijd seizoensgebonden. Doordat in de winter het water in de kieren en spleten bevriest en dus uitzet en vervolgens in de zomer weer smelt, kan er een instabiele situatie kan ontstaan. Steenslag is daarom een bekend verschijnsel in het voorjaar en in de zomer.

Onvoorspelbaar

Volgens Alex Honnold, de beroemde ‘free solo’-klimmer die het liefst het hele jaar in Yosemite zou zijn en in juni 2017 geschiedenis schreef met zijn solobeklimming (zonder touw) van El Capitan, is steenslag net zo onvoorspelbaar als blikseminslag: ‘Soms gebeurt geologie gewoon.’

Bron:

The Guardian, ‘Second rock fall shakes Yosemite as British victim is named’

Afbeelding:

‘El Capitan’ door josepons28 [Public Domain via Pixabay]

Meer inspiratie

Het Montafon telt vijf skigebieden. Voor deze skigebieden en voor het naburige Brandnertal geldt één skipas.

Witte bergen, perfect geprepareerde pistes, prachtige loipes, en rustieke berghutten. 7 nachten incl. skipas vanaf € 385,-.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Diverse pasvormen, duurzaam, lichtgewicht en heel comfortabel, dat is de Tatra Light Lady GTX van Hanwag!

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen!