Duurzaam katoen in je outdoorkleding
Al duizenden jaren is katoen een van de meest populaire materialen om kleding van te maken. Het is zacht, makkelijk te bewerken, en het kan nog redelijk tegen een stootje ook. Maar aan katoen kleven ook nadelen, van de grote vervuiling die de katoenteelt veroorzaakt, tot de arbeidsomstandigheden waarin katoenplukkers moeten werken. Katoen is daarmee een van de meest bediscussieerde grondstoffen.
Katoen en het milieu
De impact van de katoenteelt op het milieu is enorm. Om een kilo katoen te produceren, is ongeveer 29.000 liter water nodig. Omdat katoen groeit op plekken waar het door klimaatverandering steeds droger wordt, is dat een aanzienlijk probleem, omdat drinkwater daardoor steeds schaarser wordt.
Een ander probleem zijn pesticiden. Maar liefst 25% van alle gebruikte pesticiden wordt gebruikt in de katoenindustrie. Als al die pesticiden alleen effect hadden op de voor katoenplanten schadelijke insecten was dat nog niet zo erg. De invloed van pesticiden rijkt echter veel verder. Ook andere planten worden geraakt, en ook insecten die juist goed zijn voor de katoenindustrie lijden onder het gif. Om maar niet te spreken over de arbeiders op de katoenplantages, die vaak onbeschermd worden blootgesteld aan het insectengif.
Oplossingen
Wat kunnen we daar aan doen? Het beste is natuurlijk om alleen nog producten van biologisch katoen te kopen. Dat wordt geproduceerd zonder gif en de arbeiders op de plantages werken onder betere omstandigheden. Gelukkig gebruiken ook steeds meer bergsportmerken producten waarin biologisch katoen is verwerkt. En dat is hard nodig ook. Er is steeds meer vraag naar katoen, maar de manier waarop katoen gewoonlijk wordt geproduceerd, is echt niet langer vol te houden.
Daarom wordt er ook volop geëxperimenteerd met creatieve oplossingen. Zo wordt er bijvoorbeeld steeds meer katoen gerecycled, waardoor er minder producten op de vuilnisbelt terechtkomen. Zo kan de alsmaar groeiende vraag naar katoen geremd worden, waardoor de impact van de katoenindustrie op onze planeet kleiner wordt, of toch ten minste niet nóg groter.
Wat kun jij doen?
Al die oplossingen met andere plantages en experimenten met gerecycled katoen, klinkt nog niet echt als iets waar jij wat mee te maken hebt. Of toch wel? Door op een paar kleine zaken te letten, kun jij een grote invloed hebben op de katoenindustrie:
Let op je aankoop:
- Koop producten met biologisch katoen, of nog beter: gerecycled katoen. Het is soms even zoeken, maar ze zijn er echt. Let daarbij op diverse keurmerken.
- Koop producten die makkelijk te recyclen zijn. Let daarbij op of de gebruikte materialen gemixt zijn (zoals katoen en polyester) of niet. Als materialen niet door elkaar gebruikt zijn, zijn ze makkelijk te recyclen.
- Zorg goed voor je spullen. Met een beetje zorg voor je kleding vergroot je de levensduur en hoef je minder snel iets weg te gooien omdat het versleten is. Ook loont het om kleding te (laten) repareren als er iets stuk is, een rits bijvoorbeeld. Ook daar kun je bij je aankoop al op letten. Haglöfs bijvoorbeeld, houdt in de ontwerpen rekening met het vervangen van ritsen.
- Recycle je oude kleding. Is je kleding toch kapot, gooi het dan niet bij het gewone restafval, maar kijk of je de kledingsstukken op een andere manier een tweede leven kan geven.