Een etmaal klimmen: 24 Hours of Horseshoe Hell

In Arkansas in de Verenigde Staten wordt sinds 2006 ieder jaar in september een bijzondere klimwedstrijd gehouden. Deelnemers strijden in duo’s om wie de meeste en moeilijkste routes in 24 uur kan voorklimmen. Je kunt je nu inschrijven voor dit klimavontuur.

Horeshoe Canyon Ranch de plaats van de wedstrijd

De competitie is ontstaan in 2006, toen Andy Chasteen met een paar vrienden in Oklahoma wilden testen hoeveel routes er binnen 24 kunnen worden geklommen. In Oklahoma waren niet genoeg routes dicht bij elkaar om de wedstrijd te houden die ze voor ogen hadden. De vrienden lieten hun oog op Horseshoe Canyon Ranch vallen, een gebied dat populair is geworden, en maar liefst vierhonderd routes heeft. De competitie werd 24 Horseshoe Hell gedoopt.

De spelregels van de klimcompetitie

De spelregels zijn simpel. Je doet alles samen met je klimmaat. Het enige waar iemand je mee mag helpen is het bijhouden van de scores. Al het benodigde materiaal moet door jou en je maat worden gedragen en niemand anders mag helpen met zekeren of wat anders.

De scores

Om punten te verdienen moet je de routes helemaal zelf voorklimmen. Als er al setjes in de haken hangen, telt de route niet.  Hoe moeilijker de route, des te meer punten je ervoor krijgt. Je kunt één of twee routes leiden voor je partner weer aan de beurt is. Als je uit een route valt, begin je overnieuw. Als je moe bent, zeker je je partner. Als je rust, loop je risico minder dan een route per uur te klimmen en hierdoor  bonuspunten te missen.

Veiligheid tijdens de klimmarathon

Om ervoor te zorgen dat het klimmen veilig gebeurt, zijn verschillende veiligheden ingebouwd. Het nemen van eigen verantwoordelijkheid is het belangrijkste. Als je niet meer kunt herinneren hoe je bij een haak bent gekomen, is het tijd om te stoppen. Daarnaast zijn deelnemers op hun kunnen ingedeeld en houden vrijwilligers de deelnemers in de gaten.

24  Hours of Horseshoe Hell is een legendarisch feest

De wedstrijd trekt deelnemers uit alle delen van de Verenigde Staten. Na de wedstijd is het tijd voor ontspanning.  De uitputting en spanning van het klimmen ontlaat zich in het feest. Vreemd verklede klimmers dansen op de beat van de DJ. Sommigen laten ter plekke een creatief kapsel op hun hoofd scheren. Tallozen worden de volgende ochtend wakker met een tattoo van het Horseshoe Hell logo.

Bronnen: twofourhell,  FB, climbing foto: pixabay

 

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?