nieuwe hangbrug

Een hangbrug, goed idee? Of niet?

Oplettende bergvakantiegangers hebben het vast opgemerkt: op steeds meer plekken in de bergen verschijnen spectaculaire hangbruggen. Die bruggen trekken bergvakantiegangers en ontsluiten wandelroutes. Leuk, zou je denken. Toch is niet iedereen blij met al dat staal in de bergen.

De kwestie rondom hangbruggen speelt ook in Zwitserse Oberhofen. Een plaatselijk bouwbedrijf wilde de gemeente zo’n hangbrug cadeau doen om de honderdvijftigste verjaardag van het bedrijf te vieren. Een leuk cadeau, dacht het bedrijf, maar in de gemeenteraad staat niet iedereen te springen om het cadeau.

Voltooiing Panorama Rundweg Thunersee

De nieuwe brug moet over de Riderbachschlucht komen, het dal van een bergriviertje dat uitmondt in de Thunersee. Met de brug zou de Panorama Rundweg Thunersee voltooid worden. Op die route, rondom de Thunersee, liggen meerdere van zulke bruggen over de kleine maar vaak diepe dalen van de bergriviertjes die in het meer uitmonden. Die bruggen zijn een belangrijk punt voor de vereniging die de weg beheert. Want die bruggen zijn dé uitzichtpunten waar het de routemakers om te doen is. Want nergens heb je zo’n mooi uitzicht over de natuur als vanaf zo’n brug, hoog boven het dal.

Beschermde natuur

En daar wringt de schoen. Want de Riderbach is volgens tegenstanders van het project een van de laatste plekjes in de omgeving waar je dergelijke bouwwerken nog niet tegenkomt. Dat er vlakbij ook nog eens twee beschermde natuurgebieden liggen, steekt volgens de tegenstanders nog extra. Daarbij draait het volgens de tegenstanders niet alleen om de impact van het bouwwerk op de omgeving, maar ook de manier waarop de brug gebruikt zal worden. Veel mensen vrezen dat het gebied onder de brug veel meer last gaat krijgen van zwerfafval.

Omdat de gemeente er nog niet uit is, is de besluitvorming voorlopig opgeschort. Eerst moet er meer duidelijk worden over de impact van de burg voor de natuur en grondeigenaren. Pas in mei 2019 valt het besluit.

Meer inspiratie

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie. 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!