voisthalerhütte

Een nieuwe Voisthalerhütte

Al sinds 1898 staat de Voisthalerhütte op 1654 meter boven zeeniveau op de Hochschwab in Oostenrijk. Inmiddels voldoet het oude gebouw niet meer aan de eisen van deze tijd en dus is het tijd voor een grote verbouwing.

Nieuwe  hut nodig

Sinds het eerste bouwwerk in 1898 verrees, is de Voisthalerhütte veel vaker verbouwd. Met veel aanpassingen, uitbouwtjes en ander knutselwerk is de hut in de afgelopen eeuw uitgegroeid tot een flinke berghut, waar bij topdrukte zeventig mensen onderdak kunnen vinden. Maar door al die verbouwingen voldoet het bouwwerk eigenlijk niet meer aan eisen qua duurzaamheid, sanitair en veiligheid. Daarom is het tijd voor een grootscheepse verbouwing.

Crowdfunding voor groot project

Door de talloze kleine verbouwingen in het verleden, is dat geen gemakkelijke klus. Uit onderzoek bleek dat het oude gebouw niet meer op zo’n manier verbouwd kan worden dat dat economisch rendabel is. En daarom wordt de oude hut niet verbouwd, maar komt er een nieuwe berghut. Een gigantisch project, waarbij miljoenen zijn gemoeid. Daarom heeft de Oostenrijkse Alpenvereniging een crowdfundingactie opgezet.

Een groot project voor de Oostenrijkse Alpenvereniging, maar inmiddels heeft de Alpenclub ervaring met dergelijke zaken. Vorig jaar werd de compleet nieuw opgebouwde Seethalerhütte opgeleverd. Net als nu, moest die hut volledig worden afgebroken en weer opnieuw worden opgebouwd.

De nieuwe Voisthalerhütte

De nieuwe Voisthalerhütte wordt een modern gebouw met meerdere verdiepingen en gaat helemaal voldoen aan alle eisen aan duurzaamheid. In mei 2019 gaat de bouw van start. Tijdens de bouw van de nieuwe hut, zal de oude Voisthalerhütte gewoon in bedrijf zijn. Wil je de bouw van een nieuwe berghut eens van dichtbij bekijken? Dan moet je deze zomer zeker even naar de Voisthalerhütte.

 

Meer inspiratie

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

Lees hier welk biertje het beste bij jou past