Bergredding Foto Rein Ketelaars

Een zomer vol ongelukken in de bergen

Het is hoogseizoen in de bergen. Daardoor draaien ook de reddingsdiensten overuren. Bij een aantal zware ongevallen in de Alpen zijn de afgelopen weken meerdere mensen om het leven gekomen en een aantal mensen gewond geraakt. Dit weekend nog kwam een Belg om het leven na een val op de Stubaier Höhenweg.

Dodelijke ongelukken in Duitsland en Oostenrijk

De Belg was samen met een vriend op weg toen hij uitgleed en honderd meter naar beneden viel. Zijn vriend schakelde de hulpdiensten in, maar door het slechte weer kon een reddingshelikopter niet opstijgen. Toen reddingswerkers de plek des onheils bereikten, was het slachtoffer al overleden. Ook op een andere bergroute in Tirol ging het mis. Tijdens een wandeltocht over de Cottbuser Höhenweg kwam een Duitser om na een valpartij. Ook in het Watzmanngebied kwam een wandelaar om het leven. De man, die volgens media een ervaren bergwandelaar was, gleed uit op de Kleine Watzmann en maakte een val van dertig meter. Een reddingsactie mocht niet meer baten, de man overleed aan zijn verwondingen.

Belgische visser verdrinkt in Tirol

Twee Belgische vissers raakten in de problemen in de buurt van Gerlos. Het duo was aan het vissen in een rivier vlak bij de stuw van een elektriciteitscentrale. Toen de stuw open ging steeg het water zo snel dat de twee niet meer weg konden komen. Eén van hen verdween onder water, de ander wist de kant nog te bereiken en waarschuwde de hulpdiensten. Die vonden de andere visser honderden meters verderop. Een poging tot reanimeren mocht niet meer baten.

Gewond na ongezekerd klettersteigen

Twee zussen raakten in de problemen op de Hallstatt gletsjer toen één van hen in een gletsjerspleet viel. Kort daarvoor waren zij al door Tsjechische bergbeklimmers gezien. Het viel de Tsjechen op dat de twee niet gezekerd waren en van het pad afweken. Daardoor liepen ze recht op de gletsjerspleet af. Eén van de vrouwen viel in de spleet, de ander kon ternauwernood voorkomen dat zij eveneens in de spleet belandde. De Tsjechen waarschuwden de reddingsdiensten, die de twee dames van de berg redde. De gevallen vrouw raakte gewond, maar kon na behandeling het ziekenhuis weer verlaten.

Valpartij op de Großglockner

Op de Großglockner vielen meerdere gewonden tijdens een afdaling. Drie mannen daalden af via de Sattele, toen één van hen ten val kwam. Hij sleurde de andere twee in zijn val mee, tot zij 250 meter lager op het ‘beneden station’ tot stilstand kwamen. De drie werden door de reddingsdienst van Kals zwaargewond van de berg gehaald en naar het ziekenhuis gebracht.
Een andere bergbeklimmer werd door de Tiroler reddingsdiensten opgepikt nadat hij als vermist was opgegeven. De klimmer was onderweg met een groep, maar ging in zijn eentje verder naar een hut. Daar kwam hij niet aan. De hulpdiensten rukten met groot materieel uit. Een helikopter vond de onfortuinlijke klimmer dankzij de lichtsignalen die de klimmer wist te geven. Hij was onderkoeld, maar niet gewond.

Bronnen: hln.be gva.be alpin.de

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.