Zuidkant van de Barre des Écrins - Wikimedia Commons - Sébastien Roussennac

Eerste beklimming Barre des Écrins in de Franse Alpen

Zuidkant van de Barre des Écrins, Wikimedia Commons, Sébastien RoussennacVandaag, 25 juni 2013, is het 149 jaar geleden dat de 4102 meter hoge Barre des Écrins voor het eerst succesvol werd beklommen. De berg in de Franse Alpen was lange tijd de hoogste berg van Frankrijk doordat de Mont Blanc lange tijd buiten Frans grondgebied lag. Pas in 1861 werd de grens tussen Frankrijk en Italië officieel op de top van de Mont Blanc gelegd.

Bergbeklimmen in de Franse Alpen

Nog altijd is de Barre des Écrins de op één na hoogste berg van de Franse Alpen.

De berg staat bekend om zijn uiterst steile en rotsachtige zuidkant die bijna 1500 meter boven de Glacier Noir uitsteekt. De noordkant van de Barre des Écrins ligt direct aan een andere gletsjer, de Glacier Blanc. Vanaf deze noordkant wordt de berg normaal gesproken beklommen. De Barre des Écrins vormt de grens tussen de Franse departementen Isère en Hautes-Alpes.

Eerste bergbeklimmers: Edward Whymper

Op 25 juni 1864 wisten de bergbeklimmers Christian Almer, Michel Croz, Adolphus Warburton Moore en Edward Whymper als eerste de top te bereiken. Whymper was een jaar later ook de eerste die de Matterhorn in Zwitserland wist te beklimmen.

Tegenwoordig wordt de Barre des Ecrins regelmatig beklommen. De steile zuidwand is alleen geschikt voor extreme klimmers die hun eigen pad kunnen kiezen en wel van een uitdaging houden. De noordwand is een stuk toegankelijker en kan grotendeels over de Glacier Blanc worden beklommen. Het uitzicht op de vierduizender reikt bij helder weer tot aan de Middellandse Zee.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.