Ecrins

foto: Atoutfrance - F. Charaffi

Ecrins

 Atoutfrance, F. CharaffiMet vier sublieme seizoenen, een stabiel weerspatroon en een grote hoeveelheid aan activiteiten, is Les Ecrins is een schatkamer voor buitensporters. Naast bergwandelen, dat in de winter wordt voortgezet op sneeuwschoenen, biedt de streek tal van mogelijkheden:

Alpinisme
Relatief eenvoudige toppen tot bergwanden met een extreme moeilijkheidgraad.

Rotsklimmen
Voor de rotsklimmers zijn er zowel in het hooggebergte als in de dalen voldoende mogelijkheden, van korte trainingsroutes tot klimroutes van honderden meters.

IJsklimmen
De grote aantallen watervallen zorgen elke winter voor een enorme hoeveelheid loodrecht ijs. Tijdens het speciale Ice-Event (eerste weekend januari) komen hier klimmers van vele nationaliteiten op af.

Kajakken
Van wildwater 2 tot 6, elke wildwatervaarder vindt hier een uitdaging. Met elk jaar grote wedstrijden in l'Argentière-la-Bessée heeft de streek zich op de kaart gezet voor de zogenaamde white water-sporten.

Mountainbiken
Paadjes, boshellingen, sprongen of gewoon rustig door een mooi dal fietsen. Uitgestippelde routes van velerlei aard worden goed onderhouden. Wie het asfalt schuwt kan hier op de V.T.T. (vélo tout-terrain) een fantastische tijd doorbrengen.

Wielrennen
Wat zou de Tour de France zijn zonder de Col du Galabier en de Col d’Izoard. Een aantal pittige cols zijn te bereiken vanuit Briançon. Met dagen waarop deze cols voor auto’s gesloten zijn, gaan velen de uitdaging aan om deze beroemde cols te overwinnen.

Skiën
La Grave, Serre Chevalier, Vars/Risoul, Puy Saint-Vincent zijn bekende namen in Frankrijk en daarbuiten. Alles is mogelijk in Les Ecrins, een off-piste afdaling in diepe poedersneeuw of carvend van de pistes.

Toerskiën
Vanaf oktober tot aan half juni kunnen de toerski’s ondergeklikt worden voor hen die er niet tegen op zien eerst de berg omhoog te klimmen. Sneeuwzekerheid, comfortabele berghutten en een groot aantal gemarkeerde tochten van diverse moeilijkheidsgraden zorgen ervoor dat les Ecrins een mekka voor deze actieve sport is geworden.

50 jaar nationaal park écrins
Nieuws - 24 apr 2023

Een bijzonder jubileum in Frankrijk. Het Franse Nationale Park Écrins bestaat in 2023 50 jaar. En dat wordt gevierd!

Bergen ecrins
Nieuws - 9 mei 2022

Er komt een nieuwe meerdaagse trailruntocht in de Écrins. De trailtocht is mogelijk in 3 of 6 dagen, waarbij je overnacht in berghutten van de FFCAM.

berghut Refuge l'Aigle
Nieuws - 13 okt 2021

Hou jij van berghutten? Dan kan huttenwaard zijn in berghut Refuge l'Aigle echt iets voor jou zijn! Bergsportvereniging FFCAM is nog op zoek.

Etappe 14-Eusebius@Commons-Pic de la Meije
Nieuws - 18 jul 2014

De 14e etappe start in de bekende Tourplaats Grenoble.

Zuidkant van de Barre des Écrins - Wikimedia Commons - Sébastien Roussennac
Nieuws - 25 jun 2013

Vandaag, 25 juni 2013, is het 149 jaar gele

Villard d'Ardene in de Ecrins. Foto Girolame
Nieuws - 27 jun 2011

Een Engelse bergbeklimmer heeft zondagochtend in de Franse Alpen de lichamen van zes bergbeklimmers gevonden. Hij vond ze in de buurt van het dorp Villar d'Arène. Volgens de burgemeester van het dorp zijn de slachtoffers verrast door een lawine van sneeuw en stenen. Ze zouden daarna ongeveer 200 meter omlaag zijn gevallen.

Nieuws - 7 apr 2011

Op de Col du Lautaret in het Nationale Park des Ecrins is, net als vorig jaar, een wolf gesignaleerd. Twee inwoners van een dorpje in de buurt zagen de wolf terwijl hij aan het genieten was van het vlees van een hert.

Toen de wolf zo'n 7 kilogram vlees had verorberd, ging hij er weer vandoor. De volgende dag zijn er uitwerpselen gevonden en die worden nu onderzocht.

om het bergmassief Aguilette du Lauzet. Foto Nelly Geerlings
Reportage - 7 mrt 2011

Tien ex-kankerpatiënten maken samen een 8-daagse huttentocht in de Franse Alpen. Hun motivatie is divers. Maar unaniem putten ze kracht en inspiratie uit het uitzicht op en het beklimmen van de bergen van de Ecrins.

GR 54: Tour de l'Oisans
Reportage - 3 mrt 2011

De Oisans ligt in het hart van de Franse Alpen en omvat het bergmassief van Les Écrins. Door de Oisans loopt de route GR 54: Tour de l'Oisans

Nieuws - 21 sep 2010

Gewond aan een poot, lukte het een ezel boven Valsenestre (Parc des Ecrins) niet meer om zelf naar beneden te lopen. De ezel leefde op de weide met een herder en zijn schapen, een ongelukkige stap zorgde voor een pijnlijke blessure bij dit dier.

Abonneren op Ecrins