Eerste Saoedische vrouw op top Mount Everest

Raha Moharrak heeft niet één, maar twee records gevestigd met haar topbeklimming van de Everest. Met haar 25 jaar is ze de eerste Arabier die bovenop stond en ze is de eerste Saoedische vrouw op de top. Zaterdagmorgen behaalde ze samen met 34 andere klimmers en 29 Sherpa's de top.

Moharrak maakte deel uit van een expeditie bestaande uit vier personen, inclusief een man uit Qatar en een Palestijn. Ook waren zij de eerste uit hun land die bovenop de Mount Everest stonden. Samen hebben zij tot doel om 1 miljoen dollar te verzamelen voor onderwijsprojecten in Nepal.

Moharrak vertelt aan de BBC dat het overtuigen van haar familie om aan deze klim te beginnen bijna nog moeilijker was dan de klim zelf. Ze komt uit de stad Jeddah, maar woont en studeert tegenwoordig in Dubai.

Ze vindt het zelf niet zo belangrijk dat ze de eerste vrouwelijke persoon uit Saoedi-Arabië is die op de top stond, zolang ze maar een tweede vrouw inspireert hetzelfde te doen.

De Mount Everest was niet de eerste hoge berg die ze beklom. Eerder beklom ze al de Kilimanjaro, Mount Vinson, Elbrus, Aconcagua, Kala Pattar, Pico de Orizaba and Iztaccihuatl.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer