Schaatsers op de Weissensee

Elfstedentocht op de Weissensee niet vanzelfsprekend

Schaatsers op de WeissenseeSinds een week bevolken bijna 6000 Nederlanders het ijs van de Weissensee in Oostenrijk, die ook dit jaar weer het toneel is van de ‘Alternatieve Elfstedentochten’. Komende zaterdag rijden de wedstrijdschaatsers de grote finale. Maar zoals op veel plaatsen in de Alpen is ook hier de klimaatverandering voelbaar. De ijsmeester merkt dat het meest.

Al sinds de jaren tachtig zoeken vele Nederlandse schaatsers ’s winters de Weissensee op, bij gebrek aan Nederlands natuurijs. Dit Oostenrijkse meer, gelegen op 930 meter hoogte, bevriest elk jaar gegarandeerd. Maar ook hier werden de evenementen al eens gedeeltelijk afgelast: in 2007, toen aanhoudende sneeuwval de aangroei van ijs belemmerde.

Ook dit jaar viel de ijsvorming tegen, dit keer vanwege de warmte. Pas op 14 januari kon ijsmeester Norbert Jank met zijn zware machines het ijs op om de baan te prepareren. Jank werkt al sinds 1973 op het ‘Witte Meer’ en houdt sindsdien bij wanneer het water dichtvriest. Uit zijn gegevens blijkt dat het meer in de loop der jaren steeds kortere tijd bevroren is en dat het ijs gemiddeld ook steeds dunner wordt.

Als deze trend doorzet, zullen de schaatsliefhebbers in de toekomst op zoek moeten naar een nieuw alternatief voor de Tocht der Tochten. Voor de wedstrijd van aanstaande zaterdag hoeft men in elk geval niet te vrezen voor dun ijs, ook in de Alpen wordt komende dagen strenge vorst voorspeld.

Bron: Der Standard

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen