Mount Everest ©Joe Hastings

Everest Avalanche Tragedy terug te zien op Youtube

Mount Everest ©Joe HastingsOnlangs zond Discovery Channel een documentaire uit over de dodelijkste lawine tot nu toe op de Mount Everest en de nasleep daarvan. Door de lawine kwamen zestien sherpagidsen om en moesten honderden klimmers terug naar huis zonder een stap richting de top te hebben gezet.

In de documentaire van Discovery Channel is alles wat er gebeurde te zien vanaf het moment dat reddingswerkers zich geschrokken naar de plek des onheils spoedden. Bekijk de documentaire hier: 

 

Op de dag dat de lawine toesloeg in de Khumbu-ijsval was toevallig een filmteam van Discovery Channel aanwezig. Zij zouden de recordduik van Joby Ogwyn vastleggen. Ogwyn wilde van de top van de Everest springen met een wingsuit aan. Die recordpoging blies hij af nadat zijn sherpagids niet meer mee wilde na de lawine.

Opstand

De nasleep van de lawine was groot; een deel van de sherpagidsen kwam in opstand. Zij vinden dat ze onrechtvaardig behandeld worden door de Nepalese regering. Zo zou de financiële vergoeding bij verlies van een gezinslid te laag zijn. Ook wilden ze respect betuigen aan hun collega’s, van wie drie nog steeds ergens onder de sneeuw liggen.

Door de staking van de sherpa’s waren ruim driehonderd klimmers gedwongen terug te keren naar huis, onder wie ook enkele Nederlanders. Een van hen, Eric Arnold, deed zijn verhaal bij Pauw en Witteman.

 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Rubriek: 

Van 30 september tot 20 oktober profiteer je van scherpe aanbiedingen en vele gratis mogelijkheden voor kinderen t/m 15 jaar!

Herfstwandelingen met zicht op imposante bergtoppen. Vind hier het juiste aanbod!

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen!