Expeditiedocumentaire Hemelbestormers wint DMFF Award
'Hemelbestormers' van de Nederlandse onderzoeksjournalist en filmmaker Geertjan Lassche heeft zaterdag 28 februari 2015 de DMFF Award gewonnen, de Grand Prix van het Dutch Mountain Film Festival. De documentaire toont indringend wat bergbeklimmers bezielt en wat ontberingen doen met weldenkende mensen. De DMFF Best Newcomer Prize, ging naar Karlijn en Lotte Milder en Mats Logen voor hun debuutfilm 'Fabiola'. De korte bergsport-ode 'Live for Passion' van Pavol Barabáš won de Parkstad Limburg Prijs en de DMFF Scenarioprijs werd uitgereikt aan Martijn Daamen.
Kern bergbeklimmers
Geertjan Lassche (1976) ging in april 2014 mee met een Nederlandse expeditie onder leiding van Wilco van Rooijen om de Cho Oyu, de op vijf na hoogste berg ter wereld, te beklimmen. De documentairemaker legde onderweg de kern van de bergbeklimmers vast. De indringende, persoonlijke beelden leveren hem de DMFF Award op. "Dit meeslepende filmische document over het wreed uiteenspatten van dromen op de door stormen en lawines geteisterde flanken van de berg, boeit tot de laatste seconde", aldus de jury. Tevens tipt de jury toekomstige deelnemers aan een commerciële expeditie om deze film te bekijken ter voorbereiding op wat er op de berg kan gebeuren. De keuzes onder extreme omstandigheden leiden tot stevige gesprekken, tijdens de expeditie, en bij de vertoningen van de film.
Discussie na filmvertoning
'Hemelbestormers' werd bij het DMFF#5 ingeleid door Wilco van Rooijen, met na afloop een discussie onder leiding van Matthijs de Winter, van Op Pad. Het discussiepanel bestaande uit Wilco van Rooijen (bergbeklimmer uit de film Hemelbestormers), Roland Bekendam (bergbeklimmer), Susanne Opstal (filmmaker Nowhere place) en Frank Moll (cameraman hemelbestormers) discussieerde over de centrale vraag wat de rol is van een expeditieleider op een 8000der zoals de Cho Oyu. Het discussiepanel had hierbij duidelijk verschillende meningen en standpunten. Zo is Wilco van mening dat hij als ervaren expeditieklimmer voorop moet klimmen om zo zijn klanten te inspireren hem te volgen. Zijn rol is een voorbeeld te zijn voor de onervaren expeditieleden. Roland vindt dat je bij het klimmen een hecht team moet zijn waarbij de zwakste schakel van dat moment de beperking is. Als leider heb je, zeker als het een commerciële expeditie betreft, de verantwoording over het hele team dus ook de zwakste schakel. Wilco heeft duidelijk steken laten vallen wanneer het gaat over de in de film vertoonde issues omtrent Hugo. Als niet klimmer geeft Susanne duidelijk aan: "Als je voor je eigen topsucces niet wil samenwerken moet je niet als expeditieleider een groep klanten meenemen".