Gletsjer Himalaya. Foto mckaysavage

Fototentoonstelling over terugtrekkende Himalayagletsjers

Gletsjer Himalaya. Foto mckaysavageFotograaf David Breashears maakte een fototentoonstelling van de terugtrekkende gletsjers in de Himalaya. Hij gebruikte hierbij foto's die bergbeklimmers ongeveer tachtig jaar geleden maakten.

Met foto's van onder andere Vittorio Sella, George Mallory en Edward Oliver Wheeler trok Breashears tussen 2007 en 2010 de Himalaya in. Op de precieze plaatsen waar vroeger de bergbeklimmers hun foto's maakten, maakte Breashears dezelfde foto's opnieuw. De verschillen zijn duidelijk waarneembaar.

David Breashears begon aan dit project om duidelijk te maken dat de gletsjers smelten, ongeacht door welke factoren dat komt. Hij wil mensen bewust maken van de gevolgen. Daarom heeft hij GlacierWorks opgericht. Met deze organisatie wil hij door middel van kunst, wetenschap en avontuur het publieke bewustzijn rondom de klimaatverandering vergroten. 

De BBC zette de oude foto's en de beelden van Breashears in een filmpje. Het verdwijnen van de gletsjers is zo goed waarneembaar. De fototentoonstelling Rivers of Ice: Vanishing Glaciers of the Greater Himalaya is nog tot 11 november te zien bij de Royal Geographical Society (RGS) in Londen.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling