Nuptse

Frans team ontdekt nieuwe klimroute op de Nuptse

Een Frans team van bergbeklimmers heeft een nieuwe route op de Nepalese berg Nuptse gevonden. Hélias Millerioux, Frédéric Degoulet en Niçois Benjamin Guigonnet beklommen de 7742 meter hoge subtop Nutptse Nup II over zuidelijke helling in Alpine stijl.

Eerdere expedities naar de Nuptse

Het was niet voor het eerst dat er een expeditie over de zuidelijke helling omhoog ging. Hélias Millerioux leidde al twee keer eerder een expeditie in 2015 en in 2016. Die expedities kwamen echter niet bij de top. De derde keer was scheepsrecht voor Millerioux. De expeditie haalde de top in uitzonderlijk goede omstandigheden, na zes dagen klimmen. Daarbij werden de alpinisten geholpen door het weer, dat uitzonderlijk goed was: weinig tot geen wind, en goed zicht.

Het team deed zes dagen over de klim omhoog. Het begin van de route volgden de klimmers dezelfde route als in 2016, maar de laatste 300 meter omhoog, ging door onbekend gebied.

Beruchte berg

De Nuptse is berucht om de slechte weersomstandigheden. Het waait vaak erg hard rond de top. De berg wordt niet vaak beklommen. Deels omdat de berg vlak naast de legendarische Lhotse en Mount Everest ligt, maar ook om de omstandigheden op de berg. Van de 60 expedities die in de afgelopen 50 jaar naar de top van de berg gingen, haalden slechts zes expedities de top. In het voorjaar van 2017 kwam Ueli Steck om op de Nuptse.

Millerioux maakte van een van zijn eerdere pogingen een filmpje:

Bronnen:

Afbeelding:

De zuidhelling van de Nuptse, door Uwe Gille (Own work) [CC-BY-SA-3.0 ], via Wikimedia Commons

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Het landschap in de Kitzbüheler Alpen tussen Kitzbüheler Horn en Wilder Kaiser is perfect voor een wandeling! Geniet van de natuurgebieden zoals het Kaiserbachtal. Vanaf € 28,- p.p.p.n.

Maak van je verblijf met de hele familie in de Tiroler Zugspitz Arena een onvergetelijke ervaring! 7 overnachtingen incl. ¾ pension vanaf € 487,- p.p.

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen! 

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Diverse pasvormen, duurzaam, lichtgewicht en heel comfortabel, dat is de Tatra Light Lady GTX van Hanwag!

Ticino is Italiaanse flair met de Zwitserse grundlichkeit, genieten in elk seizoen