Ueli Steck. Foto: Facebook Ueli Steck

Klimmer Ueli Steck (40) komt om in de Himalaya

De beroemde Zwitserse bergbeklimmer Ueli Steck is 30 april 2017 omgekomen bij een valpartij hoog in de Himalaya. Steck was daar een expeditie naar de Lhotse en de Everest aan het voorbereiden. Ueli Steck is 40 jaar geworden.

De precieze toedracht van het ongeluk is niet bekend. Volgens de eerste berichten was Steck alleen aan het klimmen op de berg Nuptse. Daarbij zou hij ten val gekomen zijn. Zijn lichaam is inmiddels geborgen en op weg naar de Nepalese hoofdstad Kathmandu. De tocht naar de top van de Nuptse was een voorbereiding op de traverse van de Mount Everest naar de top van de Lhotse, die hij samen met Tenji Sherpa gepland had. Tenji Sherpa was niet in de buurt toen Ueli Steck verongelukte. Hij was nog in het Everest Base Camp.

Ueli Steck, razendsnelle klimmer

Ueli Steck stond bekend als een razendsnelle klimmer. Hij verbrak meerdere snelheidsrecords in de Alpen. In 2015 zette hij nog een record door de 82 hoogste toppen van de Alpen in slechts 62 dagen te bedwingen. Hij won twee keer een Piolet d’Or voor zijn prestaties. Die prestaties leverden hem ook de bijnaam ‘The Swiss Machine’ op. Daarmee was hij een van de meest bekende bergbeklimmers van zijn generatie.

De tocht die Ueli Steck samen met Tenji Sherpa gepland had, was een tocht van de top van de Mount Everest naar de top van de Lhotse. In 48 uur zouden de twee zonder extra zuurstof van ’s werelds hoogste berg naar de vierde hoogste berg van de wereld trekken. Daarnaast zouden ze nog een derde top beklimmen. Ueli Steck zag die tocht vol vertrouwen tegemoet. In de week voorafgaand aan het ongeval plaatste hij nog foto's van zijn voorbereidingen op Facebook

Bergbeklimmers reageren geschokt op de dood van Steck. Op sociale media  wordt hij herdacht als een voorbeeld en inspiratiebron voor veel alpinisten. Ook op zijn website is een condoleanceregister geopend. 

Ueli Steck is 40 jaar geworden.

Update 4-5-2017

De familie van Ueli Steck heeft in besloten kring afscheid genomen van Ueli. De uitvaartplechtigheid werd gehouden in het klooster van Tengboche in Nepal. Een deel van de as van de verongelukte bergbeklimmer zal terugkeren naar Zwitserland, waar nog een openbare afscheidsceremonie zal worden georganiseerd. Dat maakte de familie bekend op Facebook.  

 

Bron: Alarnette.com NOS.nl

 

Meer inspiratie

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!