coolcation

Ga jij op ‘coolcation’?

Coolcation, het is een term die in steeds meer reisblogs opduikt. Volgens het Amerikaanse reistijdschrift Conde Nast Traveller is coolcation de nieuwste vakantietrend van 2024. Misschien zelfs dé vakantietrend. Maar wat is het?

Eigenlijk is het heel simpel: een coolcation is een vakantiereisje naar een plaats waar het aangenaam koel is. En dan niet omdat er toevallig een mooie vakantieaanbieding voor die regio voorbijkwam. Mensen die op coolcation gaan, hebben hun warme zonbestemming ingeruild voor een plek waar het iets koeler is. Een hele bewuste keuze, want op steeds meer plekken is ‘warm’ inmiddels ‘te warm’. 

Hoewel de term coolcation past in een stereotype beeld van hippe trends van Instagrammers, die overal een hashtag aan willen hangen, is de coolcation veel populairder dan dat. Zo zou zo’n twintig procent van de Nederlandse vakantiegangers bij het boeken van hun vakantie rekening houden met een opwarmend klimaat en een andere bestemming kiezen dan ze gewoonlijk zouden doen. 

Klimaatverandering

Dat de zomers de laatste jaren warm zijn, is je waarschijnlijk niet ontgaan. Warmte- en droogterecords sneuvelden bij bosjes en 2023 was wereldwijd het warmste jaar sinds de metingen begonnen. Of 2024 weer zulke warmterecords gaat breken, is uiteraard nog maar de vraag, maar dat het de afgelopen maanden al veel warmer was dan gemiddeld, geeft te denken. 

Waar gaan de Coolcations naartoe?

Populaire vakantiebestemmingen voor een coolcation zijn volgens Conde Nast Traveller vooral in Scandinavië te vinden. Naast de populaire Scandinavische landen, zien ook Schotland en de Baltische Staten een toename van toeristen die op zoek zijn naar vakantieoorden waar de hittegolven zich minder hard laten voelen. Tegelijkertijd grijpen veel mensen de gelegenheid aan om nieuwe bestemmingen te ontdekken. 

Overigens is een alternatieve  bestemming niet de enige manier om op ‘coolcation’ te gaan. Een andere tijd in het jaar kan natuurlijk ook. Veel vakantieaanbieders zien een toename van boekingen in en rond de meivakantie. 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!