bergwandelen in de warmte

Verkoeling zoeken in de bergen!

Het is weer zomer, en dat betekent dat het weer warm wordt. Ook in de bergen. Wat kun je doen om nog een beetje verkoeling te krijgen tijdens je bergvakantie?

bergwandelen in de warmte

Zoek een bergmeer op

Op veel plekken in de Alpen liggen heerlijke koele meren waar je kan pootjebaden, of gewoon een frisse duik kan nemen. Het water rechtstreeks uit de bergen is vaak lekker fris, dus afkoeling gegarandeerd!

bergwandelen warmte

Ga de hoogte in

Sommige mensen moeten er niet aan denken op een warme dag, maar het werkt vaak wel: ga de hoogte in. In het dal blijft de hitte vaak tussen de berghellingen hangen. Op een bergtop of op een bergruggetje heb je daarentegen vaak een klein briesje dat het allemaal net wat aangenamer kan maken. Heb je met de hitte geen puf om dat helemaal lopend te doen? Kijk dan eens naar een wandeling met een kabelbaan als startpunt. Dan zoef je snel omhoog, zonder dat je je helemaal in het zweet moet werken.

bergwandelen warmte

Vertrek vroeg

Deze is voor iedereen die ondanks de hitte wel door wil blijven lopen: vertrek vroeg. ’s Ochtends vroeg is het vaak nog wat koeler, de zon brandt immers nog niet zo lang. Meer voordelen: als je vroeg vertrekt ben je vaak ook vroeg op de plaats van bestemming, dus heb je nog tijd om met je voeten in een koud meertje te zitten. En als je vroeg op je bestemming bent, heb je ook minder kans dat je last krijgt van het onweer, dat op warme dagen aan het eind van de middag op kan komen zetten. Sowieso iets om rekening mee te houden.

bergwandelen warmte

IJs!

Zoek ijs, of de eeuwige sneeuw op. Met andere woorden, ga een gletsjer op, of ga een ijsgrot in, of zoek een andere plek waar je ook tijdens de hitte nog met dat koude poeder in de weer kan. Er zijn ook 's zomers nog wat gletsjerskigebieden waar je van de sneeuw kan genieten. Als dat niet lukt zijn een grote sorbet en een ijsdrankje in een berghut natuurlijk een alternatief.

bergwandelen warmte

Ga onder de grond

Geef ‘de bergen in’ eens een andere -letterlijke- betekenis. Als een ijsgrot niet bereikbaar is, kun je ook kijken of er in de buurt een ‘gewone’ grot te vinden is. Op veel plekken in de bergen liggen oude mijnen die als museum zijn ingericht, maar hier en daar vind je ook bijzondere natuurlijke grotten, soms met prachtige druipsteenformaties. Onder de grond is de temperatuur vaak constant en een stuk lager dan buiten. Weg van de hitte en je hebt een avontuurlijk uitje.

bergwandelen warmte

De schaduw in, in het bos!

Blijf je toch liever boven de grond? Zoek dan een schaduwrijke wandelroute op. Een mooie boswandeling, al dan niet in de buurt van een fris meertje is een aanrader. Tussen de bomen loop je lekker in de schaduw, dat kan soms al een paar graden schelen! 

bergwandelen warmte

Pas je aan aan de hitte

Wat voor wandeling je ook maakt, pas je aan aan de omstandigheden. Loop een kortere afstand, ontwijk het heetste punt van de dag, en let op elkaar. Hier hebben we meer tips voor wandelen als het heel erg warm is.  

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier een stukje berg geschiedenis