Jan Koopstra via wikimedia

Geen sneeuw, maar wel schaatsen op de Weissensee

De temperaturen in Nederland zijn nog erg hoog voor dit jaar. IJs en sneeuw lijkt er voorlopig nog niet aan te komen. Ook in de wintersportgebieden is er nog niet echt een winter gevoel.  In Oostenrijk kan er echter op de Weissensee in Karinthië wel geschaatst worden. Dat is goed nieuws voor de Nederlanders die volgende maand de Alternatieve Elfstedentocht willen rijden. 

Dik genoeg voor schaatsen

De Weissensee is met 6,5 vierkante kilometer het grootste natuurlijke ijsoppervlak van Europa. Het ijs op de Weissensee is 15 centimeter dik en in goede staat. Alleen het ijs in het westelijk deel van het meer is dik genoeg. Het gehele meer is bevroren, maar op de andere delen van het meer is het ijs nog te dun.  Daarom is een deel van het meer geblokkeerd om veiligheidsredenen. Op alle andere Karinthische meren is er geen goedkeuring gegeven.  Er ligt wel al dun ijs, maar om daarop te schaatsen is nog niet mogelijk.

Alternatieve Elfstedentocht

Sinds 1989 wordt elke januari de Alternatieve Elfstedentocht georganiseerd op de Weissensee. Onder de duizenden deelnemers bevinden zich voornamelijk Nederlandse schaatsers. Omdat de Nederlandse rivieren niet meer voldoende bevriezen, wordt er gebruikt gemaakt van de Weissensee. 

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?