Geven de gletsjers in het Berninagebied hun geheimen prijs?

In het gebied rond de Piz Berinina zijn sinds de jaren ’60 meer dan 40 mensen als vermist opgegeven. Maar soms krijgt de politie hulp van de natuur. In de afgelopen zomers gaf het ijs sporen vrij die leidden tot de vondst van een Duitse alpinist die 53 jaar geleden vermist raakte.

De politie kwam de vermiste alpinist op het spoor dankzij aanwijzingen van bergwandelaars. Zij hadden de resten zien liggen in het gletsjerijs en wezen de politie de weg. Dankzij DNA-onderzoek kon de bergbeklimmer geïdentificeerd worden. Daarmee kwam een einde aan de jarenlange onzekerheid omtrent het lot van de 36 jarige alpinist. Hij op 30 augustus 1963 vanuit de Bovalhütte vertrokken, op weg naar de Marco e Rosa Hütte. Daar kwam hij echter nooit aan.

Andere gletsjervondsten

Er worden vaker vondsten in gletsjers gedaan, zeker als ’s zomers het ijs smelt. Het gaat daarbij lang niet altijd om omgekomen bergsporters. Vaak gaat het om uitrustingstukken, of soms zelfs vondsten met een grote historische waarde. Veel smeltende gletsjers zijn een schatkamer voor archeologen. Het bekendste voorbeeld van zo’n historische vondst in een gletsjer is misschien wel Ötzi, de ijsmummie die in de jaren ’90 werd gevonden in Oostenrijk. Doordat de gletsjers zich verder terugtrekken, is de verwachting dat er de komende tijd nog veel meer vondsten in gletsjers worden gedaan.

Wat moet je doen als je iets vind in een gletsjer

Je moet er niet aan denken, maar het zou altijd voor kunnen komen dat je iets tegenkomt als je een gletsjer oversteekt. De politie heeft daarom tips over hoe je moet handelen mocht je bijvoorbeeld klimmersuitrusting vinden op een gletsjer.

Raak de voorwerpen zo min mogelijk aan. Alleen in uiterste nood, als de vindplaats echt onvindbaar dreigt te worden, moet je voorwerpen of lichamen gaan bergen.
Maak foto’s van de objecten en de vindplaatsen
Markeer de vindplaats met bijvoorbeeld een steenmannetje
Noteer de coördinaten van de vindplaats
Meld de vondst zo snel mogelijk bij de politie. Zij zetten een bergingsoperatie op touw

 

 

Meer inspiratie
Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?