Gletsjers beschermen Alpentoppen tegen erosie
Uit een Frans onderzoek is gebleken dat gletsjers de toppen van de hoge bergen in de Alpen beschermen tegen erosie. Franse wetenschappers onderzochten de Mont Blanc (4.810m), de hoogste berg van West-Europa, op erosie en concludeerden dat gletsjers cruciaal zijn in het beschermen van bergen.
Bossons gletsjer Mont Blanc
Het onderzoek was onderdeel van Cécile Godon’s doctoraal onderzoek op de Universiteit van Savoie, dat aan de voet van de Franse Alpen ligt. Het onderzoek werd gepubliceerd in het blad Earth and Planetary Sciences Letters. De focus van het onderzoek was de Bossons gletsjer, die langs de noordelijke zijde van de Mont Blanc ligt.Het effect van het gletsjergebied op de berg werd vergeleken met nabijgelegen gebieden die ijsvrij waren. De onderzoekers ontdekten dat het koude glaciale ijs de berg eerder beschermde tegen erosie dan dat het de erosie stimuleerde. “Het ijs vriest vast aan de stenen op de berg en daardoor heeft de gletsjer maar een miniem aandeel in de erosie”, aldus het team.
Groeiende bergen door tektoniek
Door de botsingen tussen de Europese en Afrikaanse platen groeit het vaste gesteente in de Alpen met ongeveer één millimeter per jaar. Gletsjervrije gebieden eroderen met hetzelfde aantal, maar waar de bergen beschermd worden door een dikke ijslaag eroderen de toppen maar met 1/10 van het aantal millimeter per jaar.Volgens Frits Schlunegger van Universiteit Bern in Zwitserland, is het de eerste keer dat het met natuurlijke bronnen is bewezen dat gletsjers een grote impact hebben op de bescherming van bergen tegen erosie. “Maar bergen groeien niet oneindig dus moet er iets anders zijn wat de toppen van Europa verlaagt. Volgens Godon’s onderzoek is de erosie niet aan gletsjers gerelateerd, dus moeten we aan andere mogelijkheden gaan denken”.
Smeltende gletsjers door Global Warming
Wetenschappers melden dat gletsjers zich wereldwijd terugtrekken vanwege de klimaatsverandering. Uit rapporten is gebleken dat gletsjers rond de Mount Everest (8.848m) meer dan 1/8 van hun gebied hebben verloren in de laatste 50 jaar. Ook de sneeuwlijn is in die tijd 180 meter hoger komen te liggen op de bergwanden van ’s werelds hoogste berg. Uit de resultaten van Godon’s onderzoek blijkt dat door deze veranderingen de vorm van de hoogste bergen ter wereld kan veranderen. Doordat gletsjers kleiner worden zal de erosie immers ook toenemen. Het berglandschap is dus heel erg verbonden met het klimaat.Bronnen: www.bbc.co.uk