berghutten corona druk

Goede sfeer in Oostenrijkse berghutten

Zorgen om de berghutten waren er volop. Zouden de hutten met alle coronamaatregelen nog wel de fijne plekken zijn die ze altijd waren? Zouden er überhaupt nog wel mensen komen? Inmiddels is het volop hoogseizoen. Hoe gaat het nu?

Hoewel de coronacrisis zeker voelbaar is in de Oostenrijkse hutten, zijn de allerzwartste secenario’s niet uitgekomen. De meeste gasten houden zich netjes aan de maatregelen en hoewel er overal een flinke neergang in het aantal overnachtende bergwandelaars is te zien, zijn er in veel hutten vaak veel meer daggasten. Volgens Oostenrijkse media zijn de verliezen op veel plaatsen minder erg dan gevreesd. 

In de hutten zelf gelden uiteraard nog altijd maatregelen. Van gezichtsmaskers tot looproutes en schotten tussen de bedden in het matrazenlager. En natuurlijk wachtrijen voor het sanitair. Hoe streng er op die maatregelen wordt gelet, kan soms wat verschillen. Op sommoige plekken wordt er ontspannen omgegaan met de maatregelen, op andere plekken wordt er wel degelijk streng gecontroleerd.

Geen topjaar

Daarmee is niet gezegd dat 2020 een topjaar gaat worden voor de berghutten. In tegendeel. Alle huttenwaarden registreren een flinke terugval in de omzet. Dat komt vooral doordat er veel minder overnachtingen zijn. Door de maatregelen tegen het coronavirus, kunnen veel hutten niet op volle capaciteit draaien. De toename van daggasten kan die terugval van het aantal overnachtingen lang niet altijd compenseren.

Daarbij lijkt overigens een tweedeling te zijn. In hutten en horecagelegenheden die binnen het bereik van dagtochten liggen, is het soms topdrukte, of zelfs Wahnsinn. Maar dat geldt minder voor de hutten die hoger in de bergen liggen. Voor veel dagjesmensen liggen die vaak te ver weg voor een tochtje op en neer. 

Gezond imago

Toch zien ook de huttenwaarden van die hoger gelegen hutten de toekomst niet helemaal somber in. Want omdat veel mensen nu vakantie dichter bij huis vieren, gebeurt er veel in de bergen en daar kunnen ze alsnog van mee profiteren. De bergen staan nog altijd symbool voor rust, reinheid en gezondheid, waardoor veel mensen alsnog de bergen opzoeken. Daar kunnen de huttenwaarden nu van profiteren.  

lang niet altijd Het is op dit moment dus goed mogelijk om een overnachting in een hut te boeken. Wel moet je van te voren reserveren. Dat is niet alleen verstandig omdat het aantal slaapplaatsen veel minder is, het is ook verplicht. Alleen in noodgevallen worden mensen zonder reservering toegelaten in de hut.

Wat kan je verwachten in een berghut? Dat lees je hier

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen