Gore-Tex en Greenpeace gezamenlijk voor groen

Greenpeace strijdt sinds 2011 voor het gebruik van milieuvriendelijke producten in de kledingindustrie. Gore-Tex is leverancier aan grote merken zoals the North Face en Mammut en streeft naar duurzaamheid. Greenpeace en Gore-Tex zijn samen overeengekomen om schadelijke PFC’s uit de producten te halen.

PFC’s en het milieu

PFC’s (perfluorinated- en polyfluorinated compounds) zijn veelgebruikte materialen door hun waterdichte eigenschappen. Maar tegelijk zijn PFC’s gevaarlijke stoffen die inmiddels overal in het milieu teruggevonden worden. Studies hebben PFC’s aangetoond in de lever van ijsberen en ook in het bloed van mensen. Dierenstudies hebben laten zien dat PFC’s kunnen zorgen voor tumoren, verstoring van de hormoonhuishouding en verminderde voorplanting.

Een groene toekomst tegemoet

Greenpeace en Gore-Tex zijn in dialoog over welke producten schadelijk zijn en welke niet. De lange levensduur van de kleding was al goed voor het milieu. Een volgende verbetering is de mogelijkheid om gebruikte kleding te recyclen. Nu is afgesproken om geen PFC’s te gebruiken, is dat een grote stap naar een meer duurzame toekomst.

Greenpeace

Greenpeace wil dat kledingfabrikanten in 2020 geen kleding meer maken die milieuschade kan betekenen. Hiervoor voert de milieuorganisatie campagne, zodat fabrikanten en consumenten bewust worden van milieuvriendelijke alternatieven. Tijdens de ISPO in München, de internationale handelsbeurs voor sportkleding, is een overeenkomst bekend gemaakt.  

Gore-Tex zal in de toekomst stoppen met het gebruik van materialen die schade aan het milieu kunnen veroorzaken. Stoppen gebeurt in twee fases. Eind 2020 zal 85% van de gebruikte stoffen niet langer schadelijk voor het milieu zijn. Tussen 2021 en 2023 zullen alle gebruikte materialen milieuvriendelijk zijn. 

bronnen: persberichten Greenpeace en Gore-Tex, foto: pixabay

Meer inspiratie

De mogelijkheden voor een speciale Tiroler winter zijn oneindig. Bekijk hier alle tips.

Ontdek de 5 beste berghutten van Tirol. Ontdek de regio voor fijnproevers!

Speciale aanbieding Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Liefhebbers van adventure-sports opgelet: bezoek Lleida met méér dan 200 bedrijven en ruim 50 verschillende activiteiten te land, te water en in de lucht. (foto ©Oriol Clavera)

Ontdek alle (berg)wandelpaden van de Pyreneeën en het achterland van Lleida.
(foto © Jordi Pou)

Reis met Fjord Line naar Noorwegen en beklim de hoogste bergen!