gotthardtunnel gesloten

Gotthardtunnel In ieder geval deze week dicht

Het is omrijden geblazen voor verkeer tussen Zwitserland en Italië. De Gotthardtunnel is gesloten. Door een lange scheur in het plafond van de tunnel zijn stukken beton op de rijbaan terechtgekomen. Tot duidelijk is hoe dat kan, blijft de tunnel dicht. 

Wat is er gebeurd?

Zondagmiddag kwamen er meldingen binnen dat automobilisten stukken beton op het wegdek in de tunnel hadden zien liggen en dat er scheuren in het plafond van de tunnel waren gesignaleerd. Bij nadere inspectie bleek er een scheur van ongeveer 25 meter in het tunneldak te zitten. Daarop werd de tunnel voor het verkeer gesloten. Verkeer dat zich al in de tunnel bevond, moest omkeren. 
De sluiting van de autotunnel komt bovenop de sluiting van de Gotthardt-basistunnel waar de treinen doorheen rijden. Die is gesloten nadat in augustus een goederentrein in de tunnel ontspoorde. Ook daar moet de schade nog worden hersteld.  


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Omleidingen

Dat betekent dat verkeer tussen Zwitserland en Italië ernstig gehinderd is. Verkeer dat normaal door de tunnel zou gaan, wordt nu omgeleid over de Gotthardpas. Een mooie route, maar de smalle en bochtige weg kan voor sommige bestuurders wel lastig zijn. De Duitse ADAC geeft aan dat de route over de Gotthardpas zeker met zware voertuigen en caravans, niet bepaald makkelijk is. Een alternatief is een omweg via de A13, door de San-Bernardino tunnel, maar dat is een aardige omweg.  

Hoelang blijft de tunnel dicht?

De Zwitserse overheid verwacht dat de tunnel rond 17 september weer open kan voor het verkeer. De reparatiewerkzaamheden zijn inmiddels in volle gang. De overheid zegt dat de scheur is ontstaan door drukveranderingen in het gesteente. Dat zou voor een drukverandering in het verlaagde plafond van de tunnel hebben gezorgd, waardoor de betonnen afwerklaag afbrokkelde. Op dit moment wordt die betonnen afwerklaag rondom de scheur volledig vervangen en worden de verschillende systemen in het dubbele plafond van de tunnel geïnspecteerd en indien nodig gerepareerd. Die reparatiewerkzaamheden zouden normaliter een week moeten duren. 

Update: 18-9

Inmiddels is de tunnel weer geopend voor het verkeer.  Er werd rond de klok gewerkt, en met effect: op 15 september gingen de stoplichten voor de tunnel weer op groen

Heel veel langer had de sluiting ook niet moeten duren. In oktober staat namelijk een reeks sluitingen van de San-Bernardino Tunnel gepland. Omdat tegen die tijd de kans op sneeuw op de pas ook steeds groter wordt, zou dat betekenen dat er weinig alternatieve routes overblijven. 
Dat legt een gevoelig punt bloot in Zwitserland. De Gotthardtunnel is voor vrijwel het hele kanton Ticino de belangrijkste verbinding met de rest van Zwitserland. Ticino ligt al enigszins geïsoleerd van de rest van Zwitserland, maar nu alle belangrijke verkeersaders naar Zwitserland dicht zijn, is dat isolement voor de inwoners van Ticino pijnlijk voelbaar. 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?