Goudjakhals in Oostenrijk gefilmd

In Oostenrijk, in de deelstaat Karinthië, zijn goudjakhalzen gefilmd. Dat daar lynxen en beren leven, was al bekend. De goudjakhals blijkt geen passant: een jager fotografeerde een goudjakhalsfamilie.

De goudjakhals in opmars

De eerste exemplaren in Europa gaan naar waarschijnlijkheid terug tot het Holoceen. Middeleeuwse bronnen vermeldden de soort in Bulgarije, Griekenland en Kroatië. Nadat de dieren door bejaging bijna waren verdwenen, neemt hun aantal om onbekende reden weer toe. Inmiddels leeft de Goudjakhals in dertig Europese landen. In 1996 werd er een exemplaar in Duitsland gezien, vorig jaar werd de eerste goudjakhals in Nederland gesignaleerd.

Expansie goudjakhals raadselachtig

Voer voor biologen rest de vraag waarom de goudjakhals zich door het westen en het noorden van Europa verspreidt. Als redenen worden aangedragen dat de vervolging is verminderd, het landgebruik is veranderd, het klimaat milder is geworden, of dat er nu minder wolven zijn. Het laatste argument gaat overigens niet op: in Polen en Duitsland leven goudjakhalzen samen met wolven. Soms stichten ze zelfs samen een familie, eh, goudwolfjes?

Goudjakhals in het land: wat nu?

In landen waar ze voor het eerste verschijnen vragen overheden en natuurbeschermers zich af wat ze met de nieuwkomers moeten. Bij een invasieve soort is, ligt bestrijding voor de hand. Gezien als een herintroductie van een verloren dier, is bescherming het beste. Twee biologen (Miha Krofel en John Linnell) en een jurist (Arie Trouwberg) bestudeerden verschillende Europese verdragen. Hun conclusie: de goudjakhals is geen exoot. Het dier is namelijk niet door mensen geïntroduceerd, maar op eigen initiatief gekomen.

De goudjakhals

Qua formaat zit een goudjakhals tussen een wolf en een vos in. Het dier is een verre neef van de wolf (ze huilen ook als wolven). Goudjakhalzen leven in groepsverband, in delen van Afrika, Azië en Europa. Ze zijn opportunistisch en eten van alles: hoefdieren, hazen, konijnen, knaagdieren, reptielen, vogels, eieren, kikkers, en fruit. Door hun aanpassingsvermogen komen ze in uiteenlopende leefgebieden voor.

Bronnen: ORF en zoogdiervereniging.nl, wolveninnederland.nl  Foto: Wikipedia free commons

 

 

 

Meer inspiratie
Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.