Ueli Steck geëerd met berg

Grindelwald wil omgekomen Ueli Steck eren

In Grindelwald gaan stemmen op om een bergtop te vernoemen naar de onlangs omgekomen bergbeklimmer Ueli Steck. De gemeenteraad van het Zwitserse bergstadje wil een voorpiek van de Eiger van een nieuwe naam voorzien.

De grootste voorpiek aan de oostkant van de Eiger, de Hörnli of Hireli, zou volgens de Zwitsers vernoemd moeten worden naar de bergbeklimmer. Lokale media gaven lezers al de ruimte om alvast suggesties voor een nieuwe naam in te dienen. Daar kwamen soms creatieve reacties op, zoals Hirueli, of Steck-Eck, maar ook Steckhorn en Piz Steck werden genoemd.

Kleine voorpiek niet genoeg eer

Voor sommigen is de vernoeming van de kleine voorpiek niet genoeg. Er zijn ook voorstellen om de Agassizhorn naar Ueli Steck te vernoemen. De 3946 meter hoge Agassizhorn is vernoemd naar de gletsjeronderzoeker Louis Agassiz (1803-1873), maar naar verluid zou hij er racistische denkbeelden op na gehouden hebben. Daarom is het volgens sommigen beter de berg een nieuwe naam te geven.

Stecknadelhorn opgedragen aan Ueli Steck?

Al die voorstellen zouden wel betekenen dat alle kaarten van het gebied aangepast moeten worden. Eén voorstel had daar een meer praktische oplossing voor. In Wallis staat namelijk al een berg die de naam Steck draagt: de 4241 meter hoge Stecknadelhorn. Die naam zou dan opgedragen worden aan Ueli Steck. Daarmee zou de bergbeklimmer geëerd worden met een heuse vierduizender én er hoeven geen kaarten aangepast te worden. Ueli Steck beklom de Stecknadelhorn zelf nog in juni 2015 tijdens zijn project om alle 82 vierduizenders in de Alpen te bedwingen.

Bron: Blick.ch 

Afbeelding By Andrew Bossi (Own work) [CC BY-SA 2.5], via Wikimedia Commons 

Meer inspiratie
Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Edelweiss

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen

De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95)