Groei wandelaars zorgt voor overlast

Steeds meer mensen gaan trekken of wandelen in de bergen. Films zoals Wild en Into the Wild inspireren veel mensen om er ook op uit te trekken in de natuur. Het zijn voornamelijk jongeren die besluiten deze reis te gaan maken. Dit begint volgens sommige wandelaars langzamerhand voor overlast te zorgen.

Groei aantal wandelaars

Uit onderzoek van de Appalachian Trail Conservancy, gevestigd in Harpers Ferry, West Virginia, blijkt dat er een grote groei is in het aantal wandelaars. Meer dan 830 mensen voltooiden de 2189-mijl wandeling vorig jaar. Dit is een groot verschil met de slechts 182 in 1990. Het aantal geregistreerde wandelaars die aan de lange afstandswandeling begon, groeide van 359 in 1991 tot meer dan 2.000 in 2014.

Steeds meer overlast

Veel mensen die erop uit trekken, zijn op zoek naar rust en willen genieten van de natuur. Door de toename van het aantal wandelaars en trekkers wordt dit echter steeds lastiger. Een voorbeeld hiervan is de Appalachian Trail in de Verenigde Staten. De overnachtingsplekken liggen vol met afval en zitten onder de graffiti. Ook op de top van Mount Katahdin lappen veel wandelaars de regels aan hun laars. Zo wordt er openlijk gebruik gemaakt van drugs en alcohol en wordt er gekampeerd op plekken die hier niet voor bestemd zijn. Deze acties worden door veel mensen gezien als een mentaliteitsprobleem van de nieuwe wandelaars.

Overdreven

Toch zijn er veel wandelaars die zeggen dat er wordt overdreven. Scott Jurek, een ultramarathoner uit Colorado, is iemand die deze mening deelt. “Er zijn altijd een paar rotte appels, maar de meeste wandelaars zijn mensen die vier tot zes maanden lang aan het genieten zijn van de natuur. Ik kan me niet voorstellen dat ze doelbewust de natuur beschadigen.”

Eventuele maatregelen

Voor nu worden er nog geen maatregelen genomen. Wel wordt er nagedacht om het wandelpad in te korten, als er niets verandert in de mentaliteit van de wandelaars, Het einde van het pad zal dan naast de Mount Katahdin zijn, waardoor het niet meer mogelijk is om de top te bereiken.

Foto via wikimedia commons

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95 + Waardebon (twv € 25,-) 

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.