Großglockner-Hochalpenstraße - Österreich. Foto: Holger Ellgaard

Großglockner Hochalpenstraße wordt erfgoed

De Großglockner Hochalpenstraße is verheven tot monument, dat melden Oostenrijkse media. Daarmee komt de weg ook meteen in aanmerking voor een nominatie op de werelderfgoedlijst van de UNESCO. De benoeming valt samen met het 80 jarig jubileum van de weg.

Hoogste verharde weg van Oostenrijk

De Großglockner Hochalpenstraße loopt van het plaatsje Bruck naar Heiligenblut. Het hoogste punt ligt op 2504 meter, waarmee de weg de hoogste verharde weg van Oostenrijk is. Bij het traject horen meer dan honderd bruggen en andere bouwwerken. Dankzij de nieuwe monumentale status kan er nu makkelijker worden vastgelegd hoe al die bouwwerken allemaal onderhouden kunnen worden. En dat onderhoud is hard nodig. Zeker ’s winters heeft de weg flink te  lijden onder de elementen. Vaak is de weg slechts begaanbaar van mei tot oktober en ook in de zomer moet er soms nog sneeuw geruimd worden.

Toeristische attractie

De weg werd in 1935 geopend als een toeristische attractie. Bij de opening in 1935 verwachtten de bouwers dat er zo’n 120.000 bezoekers naar de weg zouden komen, maar dat aantal werd al snel ruimschoots overschreden. Nu nog trekt de weg jaarlijks honderdduizenden toeristen, die van het uitzicht en het bochtige parcours komen genieten.
 

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling