wandelroutes grossglockner

De mooiste wandeltochten rond de Großglockner

De bergwereld van de Hohe Tauern rond de Pasterzegletsjer heeft meer attracties dan alleen de Großglockner. Een keur aan minder bekende drieduizenders biedt vele mogelijkheden voor gletsjertochten en hoogalpiene ondernemingen. En onder de drieduizend meter vind je een waar wandelparadijs.

Wie de minder bekende paden verkiest, vindt hier nog eenzaamheid in de steile, groene bergdalen die met elkaar verbonden zijn door de Tauern, de passen die het gebied zijn naam hebben gegeven.

Tocht 1 De Sudetendeutscher Höhenweg

Het eerste stuk van deze uitzichtrijke dagtocht in de Granatspitzgroep is populair omdat het Kals-Matreier-Törlhaus, de eerste etappeplaats, makkelijk vanaf het kabelbaanstation te bereiken is. Wie echter doorzet gaat verder en ontdekt eerst een intens groene bergkam vol met bloemen en daarna een met stenen bedekt maanlandschap. Hier heeft men de bergwereld voor zich alleen.

• Vertrek- en eindpunt: bergstation Goldried (2146 m) boven Matrei in Osttirol.
• Duur: 7½ uur – ongeveer 750 m stijgen, 1700 meter dalen.
• Beste tijd: juli – september.
• Niveau: makkelijk tot gemiddeld. Hoogtewandeling door gras, puin en stenen, soms wat resten sneeuw. Korte passage (goed gezekerd). Lange afdaling naar het dal. Goede conditie vereist indien de tocht in één dag wordt afgelegd.
• Hutten: Kals-Matreier-Törlhaus, Sudetendeutsche Hütte.

Tocht: De zogenaamde Europa-panoramaweg vanaf het bergstation stijgt langzaam naar het Kals-Matreier Törlhaus op 2207 meter. Vanaf hier volgt men route nr. 502B noordwaarts over de groene kam. Dit is de Sudetendeutscher Höhenweg. De tocht gaat afwisselend op en onderlangs de bergkam en via de Hohes Tor (bergpas, 2477 m) naar de Dürrenfeldscharte op 2823 meter. Het bovenste deel van de afdaling van deze pas is een mooie traverse over een goedgezekerde rotspassage. De Sudentendeutsche Hütte ziet men reeds liggen, maar eerst moet men in een wijde boog over stenen en rotsen om de dalkom heen. De afdaling gaat over pad nr. 514 naar de Steineralm op 1914 meter. Verder zigzaggend afdalen naar het Felbertauernstüberl langs de grote weg (1150 m). Van hieruit met de bus terug naar Matrei.

Alternatief: ook vanuit Kals (gehucht Groβdorf) kan men de Höhenweg bereiken, via pad 502B. In dit geval komt er 800 meter klimmen bij. De afdaling naar het Kalser Tauernhaus houdt ook het oversteken van een gletsjer in (alpiene ervaring noodzakelijk!), tenzij men via dezelfde weg weer terugkeert naar Kals. De wandeling vanaf het Tauernhaus terug naar het vertrekpunt is gemakkelijk maar lang, waardoor een overnachting in een van de genoemde hutten onvermijdelijk is.

Tocht 2: De ronde van het Ködnitztal

Vanuit het Ködnitztal laat de Großglockner zijn minder gefotografeerde, maar daarom niet minder imposante kant zien. Deze één- tot tweedaagse toer voert langs alle hutten boven dit schilderachtige gletsjerdal, waarbij steeds veranderende vergezichten de hoofdprijs zijn. Ook het terrein is erg afwisselend en op enkele plaatsen veeleisend.

• Vertrek- en eindpunt: parkeerterrein bij het Lucknerhaus (1918 m) in het Ködnitztal, bereikbaar vanuit Kals (busverbinding).
• Duur: 6 ½ tot 7 uur – hoogteverschil iets meer dan 1000 m (800 m bij kortere variant).
• Beste tijd: eind juni – eind september.
• Niveau: gemiddeld. In lengte te variëren. Veel over puin en stenen. Enkele lastige alpiene rotspassages, gezekerd met vaste touwen. Goede conditie vereist. Niet geschikt voor kinderen.
• Hutten: Lucknerhaus, Glorerhütte, Stüdlhütte, Lucknerhütte, Salmhütte.

Tocht: wandelweg nr. 714 gaat eerst naar het zuiden en draait dan het dal in van het riviertje Berger Bach. Gestaag gaat het pad omhoog naar de Berger Törl waar de Glorerhütte staat (2651 m). Vandaar over pad nr. 713 op een bijna vlak stuk naar de pas rechts van de Medelspitze, van waar men steil afdaalt en dan boven het Ködnitztal op de bergflank in noordelijke richting blijft lopen. Talloze oversteken van beekjes, veel puin- en rotspassages. De lastige plekken zijn gezekerd met vaste touwen. Voorbij de aftakking naar de Pfortscharte en de Salmhütte is er de optie om bij de splitsing links af te dalen in het Ködnitztal, voor de ingekorte variant van deze tocht. Doorzetters gaan over het lichtstijgende pad verder tot onder de Ködnitzgletsjer. Bij veel smeltwater kan het oversteken van de beekjes een uitdaging zijn. Over laterale morenen gaat het omhoog naar de Stüdlhütte op 2802 meter hoogte, een uitvalsbasis voor de beklimming van de Großglockner.
Vanaf de hut neemt men het populaire wandelpad terug naar de Lucknerhütte (2241 m) en vandaar over de jeepweg terug naar het Lucknerhaus.

Alternatief: vanaf de Glorerhütte naar de Salmhütte (overnachting). De volgende dag via de Pfortscharte terug naar route nr. 713. Verder naar Stüdlhütte zoals hierboven beschreven.

De wandeltochten zijn beschreven door Mark van Hattem en eerder verschenen in Bergen Magazine, nummer 4 2009.

Bestel hier losse nummers van Bergen Magazine

Meer inspiratie

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!