Grote rotslawine op Oostenrijkse berg
Spectaculaire beelden uit het Silvrettagebergte. Daar brak een groot stuk van de Fluchthorn af. Er zouden geen gewonden zijn.
De lawine vond plaats op zondag 11 juni. Tegen het einde van de middag stortte een groot deel van de zuidtop van de Fluchthorn het dal in. Een bergredder die in zijn vrije tijd in de omgeving aan het mountainbiken was, zag en filmde de lawine. Tegen de Oostenrijkse nieuwswebsite ORF liet hij weten dat het leek alsof de halve bergtop instortte.
De lawine kwam over de noordwestelijke hellingen van de berg naar beneden, in de richting van de Jamtalhütte. Die werd overigens niet getroffen, de lawine stopte ruim voor de hut. De route van de hut naar de top van de berg niet meer toegankelijk. Of er meer routes afgesloten worden, wordt nog door de autoriteiten bepaald.
Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook
De Fluchthorn staat bekend als een berg met drie toppen, waarvan de zuidelijke de hoogste is. Of was, want de instorting vond plaats op die zuidelijke top. Hoe groot de schade is, wordt nog onderzocht, maar vast staat dat een groot deel van de zuidelijke top verdwenen is – met topkruis en al. Na een eerste inspectie per helikopter, schatte de politie dat de eens 3398 meter hoge top nu zo’n honderd meter lager is geworden.
Geen gewonden
Bergredders trokken snel naar het gebied van de lawine om eventuele slachtoffers te helpen, maar hoewel de steenlawine een spoor trok van zo’n twee kilometer lang, zijn er volgens de reddingsdiensten geen signalen dat er ongelukken zijn gebeurd.
Oorzaak
De oorzaak wordt volgens Oostenrijkse media gezocht in de hoge temperaturen van het laatste jaar. Daardoor ontdooit de permafrost veel eerder, en zijn de rotsen in het hooggebergte veel instabieler geworden. De geologische diensten in Tirol gaan zich nog buigen over een mogelijke oorzaak.