Croda Marcora avalanche

Spectaculaire beelden: grote steenlawine in de Dolomieten

Bergen hebben de reputatie dat ze onveranderlijk zijn, maar wie een week geleden naar de Croda Marcora in de Dolomieten keek, zou de berg vandaag wellicht niet meer herkennen. Op 9 oktober brak een groot stuk van de berg af.

De Croda Marcora is een 3154 meter hoge top in de Gruppo del Sorapiss in de Dolomieten. Een van de pieken op de bergkam Punta dei Ross die naar de top van de Croda Marcora leidt, stortte op 9 oktober met een donderend geraas in het dal. Daarbij zijn voor zover bekend geen ongelukken gebeurd, maar wel waren verschillende mensen vanuit Cortina d'Ampezzo in staat om de instorting te filmen. En dat leverde spectaculaire beelden op.

Te zien is hoe de rotspiek naar beneden schuift, omvalt en uiteenspat op de naastgelegen bergwand. Van verderaf is goed te zien hoe ver het puin het dal in rolde. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


De verwachting is dat dit niet de laatste instorting is. In de hellingen van de Croda Marcora zijn meer nieuwe grote scheuren gezien en geologen vermoeden daarom dat er de komende tijd meer stukken van de berg afbreken.

Meer inspiratie

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?