Hebben de Noren een milieuvriendelijk sneeuwkanon uitgevonden?

Wie de laatste jaren op wintersport is geweest, kon niet om ze heen: sneeuwkanonnen. Bijna alle skigebieden maken gebruik van sneeuwkanonnen, zeker omdat de winters steeds warmer worden door de klimaatverandering. Maar daaraan kleeft één probleem: die sneeuwkanonnen verbruiken zoveel energie dat ze ook bijdragen aan die klimaatverandering. Maar een team Noorse wetenschappers van onderzoeksinstituut NTNU hoopt de oplossing te hebben.

Energieverbruik van sneeuwkanonnen

Het Noorse team van wetenschappers is op zoek naar een oplossing voor het energieverbruik van sneeuwkanonnen. Volgens het Amerikaans Outside Magazine zijn sneeuwkanonnen inmiddels verantwoordelijk voor de helft van het energieverbruik in de wintersportgebieden. Daarbij gebruiken de sneeuwkanonnen ook nog eens heel veel water. Met andere woorden: sneeuwkanonnen zijn niet goed voor het milieu. Daarom loont het volgens de wetenschappers om op zoek te gaan naar energiezuinigere alternatieven.

Sneeuwkanon om gebouwen te verbouwen

De sneeuwkanonnen die nu op de pistes gebruikt worden, werken een beetje zoals je koelkast. Bij het afkoelen van de lucht in het sneeuwkanon, komt aan de buitenkant een heleboel warmte vrij. Die warmte wordt nu nog weggeblazen, maar de Noren geloven echter dat ze door het slim ombouwen van het warmtesysteem van het sneeuwkanon ervoor kunnen zorgen dat die warmte bewaard blijft. Dan zou die warmte bijvoorbeeld gebruikt kunnen worden om de gebouwen van het skiresort te verwarmen. Één sneeuwkanon zou tussen de vijftig en honderd woningen kunnen verwarmen, schatten de wetenschappers.

Prototype in 2018

Tegelijk moet het nieuwe model sneeuwkanon ervoor zorgen dat er ook sneeuw gemaakt kan worden als de temperaturen boven het vriespunt liggen. Het team verwacht in 2018 een prototype van het nieuwe sneeuwkanon klaar te hebben. Het project heeft een subsidie van 2.3 miljoen Noorse Kronen gekregen van het Noorse Ministerie van Cultuur. De Noren hopen namelijk dat deze uitvinding een belangrijke bijdrage kan leveren aan het behoud van de Noorse Ski-cultuur. Om te beginnen met het binnenhalen van het WK-skiën in 2023. 

Bronnen:

geminiresearchnews: Future skiing in a warmer world

Outsideonline.com: Norway has discovered the future of snowmaking http://geminiresearchnews.com/2017/02/future-skiing-warmer-world/

 

Meer inspiratie

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer