Het topkruis van de Grossvenediger staat weer

Topkruis op de Grossvenediger in de winter. Foto Blackwing_deHet topkruis van de Grossvenediger moest uit veiligheidsredenen van zijn plek worden gehaald. Vanwege smeltend ijs stond het kruis niet meer stevig. Afgelopen maandag hebben bergredders het topkruis ‘gered’ en weer stevig tussen grote stenen teruggeplaatst.

Tientallen jaren stond het topkruis stevig verankerd in een houten box in het ‘eeuwige’ ijs. Maar dat ijs bleek niet zo eeuwig als gedacht. Deze zomer is er veel ijs gesmolten waardoor het kruis niet meer stevig stond. Het kruis is in augustus neergehaald en het was niet duidelijk wanneer en hoe het weer teruggeplaatst kon worden. Het zou de bergreddingsdienst te veel geld kosten om met de helikopter naar boven te gaan en het topkruis weer vast te zetten.

De directeur van het Salzburger deel van Nationaal Park Hohe Tauern heeft nu een deel van de kosten op zich genomen waardoor deze reddingsoperatie uitgevoerd kon worden.

Maandag hebben meer dan tien bergredders uit Oostenrijk ruim zeven uur lang geholpen om het kruis weer overeind te krijgen en vast te zetten in een stalen ‘hok’. Nu is dat hok gevuld met grote stenen in plaats van ijs waardoor het kruis de komende jaren stevig zal blijven staan.

Bekijk hier foto's en lees meer.

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.