lawine brienz zwitserland

Hoe ziet Brienz in Zwitserland er nu uit?

Afgelopen weekend was het zo ver. De instabiele berghellingen boven het Zwitserse dorpje Brienz stortten deels in en kwamen naar beneden. Maar de gevreesde ramp waarbij het dorp bedolven zou worden, bleef uit. De steenmassa stopte vlak voor het dorp. Hoe ligt Brienz er nu bij?

Een maand geleden werd het dorpje Brienz in Zwitserland ontruimd. De berghelling waarop het dorp ligt is al jarenlang onstabiel, maar in mei werden de hellingen in hoog tempo instabieler. Omdat het ernaar uitzag dat de berghellingen op korte termijn zouden instorten, werd het dorp uit voorzorg ontruimd.

In de nacht van 15 op 16 juni 2023 kwam een groot deel van de helling naar beneden, maar het gevreesde scenario waarbij het dorp volledig van de kaart zou worden geveegd, bleef uit. Tegen Zwitserse media spraken experts al van een geluksdag. Wel werden enkele wegen in de omgeving afgesloten, het treinverkeer over het beroemde Landwasser-viaduct werd stilgelegd en het parcours van de Tour de Suisse werd uit voorzorg verlegd. Helemaal schadevrij bleef het dorp niet. Enkele houten schuurtjes buiten het dorp zijn van de aardbodem verdwenen. Een weg direct onder de berghelling en die in 2021 nog een hit werd op YouTube, is bedekt onder een metersdikke laag puin. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


En nu?

Hoe veilig de situatie nu is, wordt nog onderzocht. Het grootste gevaar lijkt voorlopig geweken, maar onderzoek moet uitwijzen of de situatie ook op langere termijn helemaal veilig is. De inwoners van Brienz die in mei halsoverkop hun huis moesten verlaten, kunnen dus voorlopig nog niet terug.

Veranderd landschap

Het landschap in en rond Brienz is in ieder geval permanent veranderd. De Zwitserse omroep SRF heeft een fotoserie gepubliceerd waarop goed te zien is hoe het landschap rondom Brienz veranderd is.

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!