Brienz graubünden evacuatie

Evacuaties in Zwitsers Brienz om dreigende lawine

Er dient zich een dringende noodsituatie aan in het Zwitserse Brienz/Brinzauls in Graubünden. Daar dreigt een enorme steenmassa het dal in te storten. Uit voorzorg worden de komende dagen veel inwoners van het dorp geëvacueerd. 

Experts vrezen voor een lawine omdat een deel van de rotswanden boven het dorp instabiel is geworden. De laatste tijd zit er zo veel beweging in het gesteente dat het ernaar uitziet dat er op korte termijn groot deel van de rotswand in zal storten. Daarom is in het dorp code oranje afgekondigd. Vrijdag 12 mei moeten alle inwoners het dorp verlaten hebben. Mocht de situatie verslechteren, dan kan de evacuatie nog versneld worden. 

Wat is er aan de hand?

Brienz staat al jarenlang bekend als een ‘bewegend dorp’. De hellingen waarop het dorp is gebouwd, schuiven langzaam steeds verder het dal in. Dat gebeurt al sinds mensenheugenis en de waarschuwingen, maatregelen en oplossingen die deel zijn van het dagelijks leven van de inwoners van Brienz, zijn inmiddels wereldberoemd. Zo zijn de ‘stoplichten’ die autoverkeer waarschuwen voor rotsblokken die de hellingen af komen, beroemd op YouTube. Maar de laatste jaren is de situatie verslechterd: de grond onder het dorp beweegt steeds sneller, er rollen steeds vaker grote rotsblokken tot dicht bij het dorp en schade aan gebouwen wordt steeds groter. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, dan ontvang je elke week het beste van Bergwijzer in je mail! 

Meld je aan


Nog veel acuter is de toestand op de hellingen hoger op de berg. Daar ligt een gebied dat al lange tijd bekend staat als de Rutsch. Een groot geröllveld, waar al regelmatig kleinere steenlawines plaatsvinden. Daar komt nu het meest acute gevaar vandaan. Het Insel, een groot massief gedeelte van de Rutsch dreigt in één keer het dal in te storten. Vandaar dat er nu geëvacueerd moet worden. 

Dat een evacuatie in de lucht hing, was al langer duidelijk. Juist op het moment dat de gemeente aankondigde dat de bewoners zich moesten voorbereiden op een mogelijke evacuatie, vond er op de hellingen boven het dorp een steenlawine plaats die het dorp gelukkig niet trof. 

En nu?

Het ziet er naar uit dat er binnen nu en enkele weken een grote instorting plaats zal vinden. Hoe dat precies zal gaan en wat de schade zal zijn, is natuurlijk niet te voorspellen. Als verwacht wordt dat de grote instorting binnen enkele dagen plaats zal vinden, gaat code rood in. Dan wordt het dorp acuut volledig geëvacueerd en wordt ook het vee dat in de weides rondom het dorp graast, weggehaald. Daarna is het afwachten. Niemand weet op dit moment of er dan nog iemand terug naar huis kan. 

Brienz ligt vlakbij bekende toeristische gebieden, waaronder de Lenzerheide. Als toerist heb je op dit moment vanzelfsprekend niks meer in Brienz te zoeken. Wie in de buurt is, moet ook rekening houden met eventuele afsluitingen van wegen in de omgeving. De Brienzer Haubtstrasse is al gesloten, maar het zou kunnen dat er nog meer wegen dicht gaan, als de situatie daar aanleiding toe geeft. 

 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Benieuwd hoe jouw schoenen langer mee kunnen gaan?

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt