Hoogste berg van Nieuw-Zeeland lager dan gedacht

De Aoraki of Mount Cook, de hoogste berg van Nieuw-Zeeland is 30 meter lager dan gedacht. Dit hebben onderzoekers aan de Otago universiteit in Nieuw-Zeeland geconstateerd na de berg opnieuw te hebben gemeten. In plaats van 3754 meter boven de zeespiegel heeft de berg eigenlijk een hoogte van 3724 meter.

In 1991 verloor de Aoraki tien meter hoogte toen er een groot gedeelte van de top afbrak. Volgens onderzoeker Pascal Sirguey van de Otago universiteit is het verschil tussen de oude en nieuwe hoogte te verklaren door het voorval in 1991. Hierdoor heeft de bergtop een andere vorm aangenomen en is de top mogelijk uit balans geraakt.

"Nadat de berg gedeeltelijk was ingestort vormde zich er een dikke ijslaag. De afgelopen twintig jaar is deze door erosie gekrompen." aldus Sirguey. "Je zou kunnen denken aan de effecten van klimaatverandering, maar het is eerder veroorzaakt de verandering in de bergkam." Ondanks dat de berg lager is dan hiervoor gedacht, is de Aoraki/Mount Cook nog steeds de hoogste berg van Nieuw-Zeeland.

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?