Kebnekaise Zweden

Hoogste berg van Zweden niet meer de hoogste

De zuidelijke piek van de Kebnekaise was ooit het hoogste punt van Zweden. Maar die tijd is voorbij. De noordelijke top van de Kebnekaise is inmiddels een meter hoger. Oorzaak? Klimaatverandering.

Al in de zomer van 2018 werd duidelijk dat de ijslaag op de zuidelijke top van de Kebnekaise hard aan het smelten was. Zo hard, dat het niet lang meer zou duren voordat de top van de berg lager zou worden dan noordelijke top. Inmiddels is dat dus gebeurd. Uit metingen van de Universiteit van Stockholm blijkt dat de zuidelijke top nog slechts 2095.6 meter boven zeeniveau uit steekt. De noordelijke top, waar geen gletsjer ligt, is 2096.8 meter hoog.

Laagste punt

De 2095,6 meter is het laagste punt dat ooit is gemeten voor de zuidelijke Kebnekaise. Dat past in een trend die al jaren aan de gang is. Volgens de Universiteit van Stockholm, die de hoogte van de bergtop jaarlijks meet, is de berg in de afgelopen vijftig jaar 24 meter gekrompen en zijn er geen aanwijzingen dat het laagste punt is bereikt. Hoewel de onderzoekers de kans groot achten dat de gletsjer deze winter weer dusdanig aangroeit dat de zuidelijke top van de weer de hoogste top wordt. Maar dat zal maar tijdelijk zijn. De onderzoekers verwachten dat op den duur de noordelijke top het hele jaar door het hoogste punt van Zweden zal worden.

Variërende hoogte

Door de gletsjer op de top varieert de hoogte van de zuidelijke top van de Kebnekaise vaker. Soms is het verschil tussen zomer en winter maar liefst drie meter. In mei is de top vaak het hoogst, in september het laagst. Dit jaar is het volgens de Zweedse onderzoekers voor het eerst sinds 1880 dat ze onomstotelijk vast kunnen stellen dat de zuidelijke top echt lager is dan de noordelijke.

 

Meer inspiratie

Lees hier hoe jij jouw veldfles goed schoon houdt

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier welk biertje het beste bij jou past