Kebnekaise Zweden

Zweedse berg krimpt door aanhoudende warmte

De hoogste berg van Zweden is de Kebnekaise. Om precies te zijn, de zuidelijke top van de Kebkenaise. Maar door de warmte komt daar verandering in. Door de warme zomer van 2018 smelt er zo veel sneeuw, dat de zuidelijke top nog dit jaar lager zal zijn dan de noordelijke top.

Regelmatig meten onderzoekers van de Universiteit van Stockholm de hoogte van de hoogste berg van Zweden. Dat doen ze op de top van het gletsjer op de berg. Uit de metingen van de afgelopen jaren bleek al dat de hoogte van de berg daardoor een beetje varieert. In een warm jaar is de berg door afsmelting van het ijs wat lager dan in een koud jaar. Maar in 2018 is de afsmelting wel heel extreem. Volgens de wetenschappers is de ijslaag op de berg nog nooit zo hard gesmolten.

Dagelijks veertien centimeter ijs gesmolten

Stak de berg op 2 juli nog 2101 meter boven zeeniveau uit, op 31 juli was dat nog maar 2097 meter. Gemiddeld genomen smolt er daarmee veertien centimeter sneeuw en ijs per dag. Waardoor de zuidelijke top op die dag nog maar twintig centimeter hoger was dan de noordelijke top, die helemaal ijsvrij is. Als de gletsjer op de zuidelijke top in hetzelfde tempo blijft smelten, zou de zuidelijke top dus lager worden dan de noordelijke.

Nieuwe metingen na de zomer

Wanneer dat precies gebeurt, is niet duidelijk. De universiteit hervat de metingen weer na de zomer, als het smelten gestopt is. Of de berg dan echt lager is geworden, en zo ja, hoe veel, moet dan blijken.

Bron:

Universiteit Stockholm 

Afbeelding

By Antti Leppänen [CC BY 4.0], from Wikimedia Commons

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie. 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!