Symonyhütte

Huttenwaard redt bergwandelaars

Een huttenwaard in Oostenrijk werd even reddingswerker. Een plan om de nieuwjaarsnacht hoog in de Symonyhütte te vieren liep bijna uit op een drama toen een groep wandelaars én een groep toerskiërs op weg naar de hut verdwaalden. De huttenwaard wist een drama te voorkomen.

De twee groepen gingen allebei vanuit Krippenstein over de skipiste omhoog richting de hut. Allen waren goed uitgerust, maar het weer zat niet mee. De twee groepen kwamen elkaar tegen, en vervolgden samen de tocht. Het slechte weer zorgde echter voor vertraging, waardoor de hut niet meer voor het donker bereikt werd.

Duisternis en materiaalpech

De situatie werd problematischer toen met het invallen van de duisternis de wind flink opstak. Toen er ook nog stijgvellen losraakten en de zekeringslijnen langs de route in de diepe sneeuw nauwelijks te vinden waren, raakte de groep echt in de problemen. De groep raakte gedesoriënteerd en schakelde per mobiele telefoon de hulp van de huttenwaard van de Symonyhütte in.

Storm

Bij de hut werd groot alarm geslagen. Samen met zijn medewerkers trotseerde de huttenwaard de storm, met windstoten van meer dan honderd kilometer per uur haalde om de groep te vinden. Dat lukte. De onfortuinlijke wandelaars waren licht onderkoeld, maar waren verder ongedeerd en konden alsnog oud en nieuw in de hut vieren.

Bron:

ORF.at 

Afbeelding:

Door Grimsvoetn [Public domain], via Wikimedia Commons

Meer inspiratie
De Nieuwe Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 17,95) 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?