By Mg-k - M. Klüber Fotografie (Own work) via wikipedia

Groep studenten van Watzmann gered

Een goede voorbereiding voor een bergwandeling is altijd belangrijk. Dat ondervond een groep Indonesische studenten dit pinksterweekend in Beieren. Ze verdwaalden in slecht weer en moesten met helikopters van de berg Watzmann gehaald worden.

Verdwaald in de sneeuw

De studenten bevonden zich bij het vallen van de avond op zo’n 1800 meter hoogte toen ze in de problemen kwamen. Door de combinatie van de invallende duisternis en een sneeuwbui raakten de studenten de weg kwijt. Met een mobiele telefoon schakelden ze de politie in. Die had nog heel wat moeite om de groep van veertien personen van de berg af te halen. Doordat het donker was, hadden de reddingswerkers een helikopter met warmtecamera nodig om de groep te lokaliseren. 

Grootste redding met helikopter

De politie trof de studenten doorweekt aan. De groep was volgens de politie totaal niet uitgerust voor een tocht in de bergen. Zo droeg niemand stevige schoenen en de studenten waren niet gekleed op neerslag. Ook waren ze veel te zwaar bepakt, waardoor de vermoeidheid hen parten speelde. De groep werd opgevangen in een nabijgelegen berghut, waar de studenten werden opgevangen en de nacht doorbrachten. De politie raadde de groep af om verder te trekken. Uiteindelijk werd de hele groep met een lier in helikopters gehesen. Door de grootte van de groep waren er twee helikopters nodig om de hele groep te evacueren. Volgens de Duitse politie was het daarmee één van de grootste reddingsacties per helikopter die zij hadden meegemaakt. De reddingswerkers waren tot na middernacht bezig en moesten in het pikkedonker vliegen.

Steeds vaker onvoorbereid op pad

Het gebeurt steeds vaker dat mensen onvoorbereid en onverzekerd de bergen in gaan. In het najaar van 2014 trokken de Oostenrijkse reddingsdiensten aan de bel omdat zij steeds vaker te maken krijgen met rechtszaken als blijkt dat een bergredding niet gratis is. Wie onverzekerd op pad gaat en in de problemen komt, kan een flinke rekening gepresenteerd krijgen ook een goede verzekering hoort dus bij de voorbereidingen.

Meer inspiratie
Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Verklein je voetafdruk

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?