mcafee knob appalachian Trail

Iconisch Amerikaans uitzicht voor altijd beschermd

De Amerikaanse Appalachian Trail is een iconische wandelroute. Maar van zo’n icoon zijn er altijd delen die het meest iconisch zijn. Langs de Appalachian Trail zijn dat vaak de bijzondere uitzichtpunten. En een daarvan is nu ‘voor altijd beschermd’. 

McAfee Knob in de staat Virginia is volgens velen een van de mooiste plekken langs de Appalachian Trail. Een uitstekende rotsplaat die de wandelaars langs de ‘AT’ een prachtig uitzicht biedt op de beboste hellingen en de heuvelruggen rondom de Catawba-vallei. Niet alleen het uitzicht, ook de rotsformatie zelf (met het uitzicht op de achtergrond) is fotogeniek. Het is dan ook niet gek dat foto’s van McAfee Knob vaak gebruikt worden in publicaties over de beroemde lange-afstandswandeling. Dat maakt dit kleine stukje van de AT niet alleen geliefd, maar ook beroemd en volgens sommigen zelfs symbolisch voor de route. 

Beroemde natuur bedreigd

Het natuurschoon van de AT werd echter bedreigd. Hoewel grote stukken land rondom de AT beschermd zijn, is het ‘corridor’ waar de trail doorheen loopt relatief smal en worden er regelmatig kleine stukjes land verkocht. Hierrdoor dreigt die ‘corridor’ steeds smaller te worden, iets dat Bill Bryson al in zijn beroemde bestseller over de tocht beschreef. Zo’n situatie dreigde ook rondom McAfee Knob. De gebieden werden beheerd door allerlei verschillende eigenaren en hoewel de meesten van hen zich zeer bewust waren van de rol die hun stukje grond heeft voor wandelaars op de beroemde route, was er geen enkele garantie dat dat in de toekomst ook zo zou blijven. Daarom besloot de beheerdersstichting Appalachian Trail Conservancy (ATC) geld in te zamelen en de stukken grond over te kopen, zodat zij de natuur en zo ook het uitzicht, zelf konden beheren. 

Dat is gelukt. De ATC wist met het opgehaalde bedrag een gebied van iets meer dan 340 hectare rondom McAfee Knob te kopen en aan te wijzen als beschermd natuurgebied onder de naam McAfee Vista Preserve. Volgens de nieuwe beheerders kan zo niet alleen de schoonheid van het uitzicht gewaarborgd worden, maar ook de nog veel belangrijkere natuurwaarden in het gebied. Dankzij de aankoop is bovendien een veel groter aaneengesloten natuurgebied ontstaan

Kritiek 

Toch is er ook kritiek op de aankoop. En dan vooral op de manier waarop het geld is ingezameld. Een groot deel van het geld is namelijk afkomstig van een deal met de bouwers van een grote pijplijn die ironisch genoeg vlak naast de AT aangelegd moet worden. Een bouwproject waar de Appalachian Trail Conservancy lang fel tegen protesteerde, maar nu dus toch een deal mee heeft gesloten. Volgens criticasters is de ATC daarmee gezwicht voor het grote geld. De stichting zelf beweert echter dat het er niet naar uitzag dat er écht naar de protesten geluisterd zou worden en dat dit een manier was om van de nood een deugd te maken en andere natuurgebieden langs de route beter te beschermen. 
Hoe het ook zij, het beroemde uitzicht zal voorlopig beschermd zijn. 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Beniewd waarom Innsbruck zo populair is onder de jongeren?