Idrija in Slovenië is Alpenstad van het jaar 2011

Idrija is, na Maribor in 2000, de tweede stad in Slovenië die Alpenstad van het jaar is geworden. Het kleine, afgelegen stadje in de Sloveense Alpen is groot geworden door 500 jaar kwikertsmijnbouw en is nu een centruim voor High-Tech Industrie. De stad is wereldwijd bekend door de Idrijanische kant.

Idrija zal bestaande projecten die in het kader van "Alpenstad van het jaar" zijn opgestart voortzetten, zoals het organiseren van boerenmarkten met de lokale biologische producten. Maar de stad heeft ook nieuwe ideeën. De gemeente werkt aan een concept voor lokale energievoorziening uit hernieuwde energiebronnen en wil vermindering van hun CO2-uitstoot Ter bevordering van eco-toerisme worden fietspaden ontwikkeld.

Idrija opent het jaar van Alpenstad met een overzicht van de resultaten die door andere alpensteden van jaar zijn bereikt, zoals een project om lichtvervuiling te verminderen. Ook organiseert de stad van 25 tot en met 26 maart een symposium over natuurlijke risico's en een tentoonstelling over aardbevingen. Een festival met Idrijanischen kant zal plaatsvinden in de zomer.

 

Bron: www.alpenstaedte.org / de /presse

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier welk biertje het beste bij jou past