International Mountain Day 2023

International Mountain Day: #Mountains Matter

11 december is weer International Mountain Day. Een dag om al die mooie bergen even in het zonnetje te zetten. Want de bergen zijn niet alleen mooi, ze zijn ook nog eens ontzettend belangrijk. Daarom is het thema van dit jaar Restoring mountain ecosystems. 

Op international Mountain day draait het dus even allemaal om de bergen. Want de bergen zijn niet alleen een plek waar we graag naartoe gaan om te genieten, ze zijn ook ontzettend belangrijk voor het leven op onze planeet. Hoe? Dat blijkt uit een paar interessante cijfers. 

  • Meer dan 20% van het aardoppervlak is berggebied.
  • 28% van alle bossen op aarde staat in zo'n berggebied.
  • 20 plantensoorten die samen 80% van de voedselvoorziening vormen, komen uit de bergen. Aardappels, mais, en tomaten, om er maar eens een paar te oemen. 
  • Meer dan 50% van het drinkwater wereldwijd komt uit de bergen, vooral van smeltwater. 

Met andere woorden: we kunnen niet zonder de bergen!

Maar af en toe lijkt het alsof we dat even vergeten. Want door klimaatverandering, staan al die bossen, planten en rivieren wel erg onder druk en zijn ze op veel plaatsen zelfs bedreigd. 

Om aandacht te vragen voor de waarde van al die natuur in de bergen en ervoor te zorgen dat we die behouden, staat International Mountain Day dit jaar in het teken van het behouden en herstellen van alle ecosystemen in de bergen. Daarmee sluit de dag ook aan op alle andere plannen en projecten van de VN om dit decennium zo veel mogelijk ecosystemen te herstellen. 

Wat kun jij doen op International Mountain Day?

International Mountain Day draait om awareness, oftewel, het gaat erom dat zo veel mogelijk mesen zien hoe mooi en belangrijk de bergen zijn. En daar kun jij ook een steentje aan bijdragen. Bijvoorbeeld door te laten zien hoe mooi en belangrijk de bergen zijn. En door terwijl je op pad bent in de bergen, natuurlijk op een zo duurzaam mogelijk manier. 

International Mountain Day 2018

 

Meer inspiratie
Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier een stukje berg geschiedenis

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!

Lees hier welk biertje het beste bij jou past