International Mountain Day 2018

International Mountain Day: #Mountains Matter

11 december is weer International Mountain Day. Een dag om al die mooie bergen even in het zonnetje te zetten. Want de bergen zijn niet alleen mooi, ze zijn ook nog eens ontzettend belangrijk. Daarom is het thema van dit jaar Mountains Matter.

Waarom bergen zo belangrijk voor onze planeet zijn, blijkt wel uit een paar cijfers: wist je dat 22% van het aardoppervlak bestaat uit bergen. Maar op die 22% van het aardoppervlak leeft ongeveer een kwart van alle biodiversiteit op aarde en 28% van alle bossen staan in berggebieden. En alsof dat nog niet belangrijk genoeg is: zo’n 60 tot 80% van al het zoetwater op aarde komt uit de bergen. Met andere woorden: we kunnen niet zonder de bergen!

Bergen vergeten?

En desondanks lijken we dat soms even te vergeten. Veel mensen wonen immers niet in het hooggebergte. En het zijn nou net de bergen waar de eerste gevolgen van klimaatverandering het meest zichtbaar zijn. Gletsjers smelten, en tegelijk wordt het droger, waardoor gewassen minder goed groeien en de erosie toeneemt. Met alle gevolgen van dien.

Om al die dreigende problemen het hoofd te bieden, wordt er op International Mountain Day 2018 op de klimaattop van de VN in Polen vergaderd over de toestand in de bergen. Op initiatief van Oostenrijk is er een speciale bijeenkomst waarbij vergaderd wordt over de bergen en hoe de toestand van de bergen beter onder de aandacht kan worden gebracht. Want we mogen de bergen niet vergeten!

International Mountain Day 2018

Vertel dat de bergen belangrijk zijn!

Daar kun jij natuurlijk ook aan bijdragen! Klim in de pen en vertel iedereen op facebook, twitter en instagram waarom de bergen voor jou zo belangrijk zijn, met de hashtag #MountainsMatter. Laat zien dat de bergen belangrijk zijn! En ben je in de bergen? Ga dan duurzaam op pad, want alle kleine beetjes helpen natuurlijk.

Meer inspiratie

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine voor slechts €22,50 + 3 cadeaus!

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webreactie.