duurzame bergvakantie

5 tips voor een duurzame bergvakantie

Tijdens je bergvakantie geniet je natuurlijk volop van de natuur. Maar tegelijk belast je de natuur tijdens je vakantie behoorlijk. Hoe zorg je er nou voor dat je vakantie minder belastend is voor de natuur?

Kies voor een duurzame bergsportuitrusting

Textiel is van nature niet waterdicht. De waterdichtheid van je hardshell jas komt voornamelijk door een slimme combinatie van chemische stoffen, die een waterdicht laagje over de stof van je jas of rugzak vormen: fluorkoolstoffen. Die zijn alleen behoorlijk giftig, en breken slecht af in het milieu. En die stoffen kunnen tijdens het maken van je jas, of als je jas na jaren trouwe dienst toch in de vuilnisbak terecht komt, ook weer in de natuur terechtkomen. Gelukkig werken steeds meer outdoormerken met milieuvriendelijke alternatieven op fluorkoolstoffen. Kijk bij de aankoop van je kleding eens of je producten met een bluesign-label ziet. Dat is een label voor spullen die milieuvriendelijk zijn geproduceerd. En denk ook eens aan waar de grondstoffen vandaan komen! Er zijn veel merken die producten van ethisch gewonnen wol of dons maken. 


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Vervang je spullen niet te snel

Het meest duurzaam is natuurlijk om niet zo vaak spullen te kopen. Dan hoeft er ook minder geproduceerd te worden. Dus: als er eens een rits of een gesp stuk gaat, koop dan niet meteen iets nieuws, maar kijk of je de schade kan (laten) repareren. Dat scheelt je zelf vaak ook nog flink wat geld. Ook dit is iets waar veel merken rekening mee houden. Ze ontwerpen ritsen bijvoorbeeld zo dat je die makkelijk kan (laten) vervangen, zonder dat bijvoorbeeld de waterdichtheid van je jas daar onder lijdt.

Laat geen rotzooi slingeren

Zwerfafval is een van de grootste ergernissen voor vakantiegangers. Zelfs op de meest ongerepte plekken in de bergen kun je nog zwerfafval tegenkomen. Folie van energierepen, lege waterflesjes en plastic wikkels van snoepjes, je komt het overal tegen. En vaak is het er niet eens expres neer gelegd, maar bijvoorbeeld weggewaaid uit een jaszak, of een openstaande prullenbak. Maar ook dat is makkelijk te voorkomen, door zelf minder plastic mee te nemen. Bijvoorbeeld door je energierepen zelf te bakken en te verpakken, en een goede herbruikbare veldfles mee te nemen. Hier hebben we nog wat tips voor minder plastic in de bergen

Laat de auto eens staan

Even snel naar de bergen, dan pak je al snel de auto en toegegeven, de auto is nog steeds een makkelijke en relatief snelle manier om op je plaats van bestemming te komen. En met de auto rij je met makkelijk van je vakantieverblijf naar het begin- en eindpunt van die ene mooie wandelroute. Maar kijk toch nog eens goed naar het openbaar vervoer. Veel vakantieregio’s bieden passen aan waarmee je als toerist voordelig van het openbaar vervoer én kabelbanen gebruik kan maken. Dan kun je tijdens je vakantie de auto even laten staan. En dat treinreis door de bergen ook nog eens heel mooi kan zijn, zie je op deze vijf routes.

Groene accommodatie

Toegegeven, het is wel ontspannen als je tijdens je vakantie lekker in de watten wordt gelegd in een luxe hotel. Maar een luxe resort is niet altijd je meest milieuvriendelijke bestemming. Je kan ook voor een groene bestemming kiezen, een plek waar het toerisme kleinschalig gehouden wordt, een milieuvriendelijke berghut, een kleine natuurcamping, of een vakantieboerderij bijvoorbeeld. Dan ben je vaak meteen dichter bij de natuur. 

 

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Ben je beniewd naar hoe je langer met je rugzak doet?

Voor Bergwijzer.nl zoeken wij een enthousiaste stagiair voor de webredactie.