Italiaanse bergbeklimmer Sepp Larch overleden

Vorige week is bekend geworden dat de Italiaanse bergbeklimmer Josef 'Sepp' Larch op 7 oktober is overleden. Hij maakte in 1956 deel uit van de expeditie die voor het eerst de Gasherbrum II wist te beklimmen. Larch is 81 jaar oud geworden.

Sepp Larch werd geboren op 28 juli 1930 en tijdens de oorlogsjaren verhuisde hij naar het Oostenrijkse Ennstal. Hij was 19 jaar oud toen hij begon met klimmen. In de jaren vijftig gold Larch als een van de meest vooraanstaande Europese bergbeklimmers, met als hoogtepunt de beklimming van de Gasherbrum II samen met Fritz Moravec en Hans Willenpart. De Gasherbrum II (ook bekend als K4) is met 8035m de op twaalf na hoogste berg op aarde.

Begin jaren vijftig beklom Sepp Larch als eerste verschillende bergen in de Alpen, waaronder de noordwand van de Peternschartenkopf. In 1971 maakte hij deel uit van een Andes-expeditie die de zuidwand van de Mercedario voor het eerst beklom. Ook was hij met deze expeditie de eerste die de oversteek maakte tussen de twee toppen van de Pico Polaco overstak. In zijn woonplaats Weyer in het Ennstal is een panoramawandelweg naar Larch vernoemd. 

Meer inspiratie

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Ben jij benieuwd hoe je makkelijk de winter doorkomt?

Lees hier hoe je heerlijk kan nagenieten van de zomer

Wil je weten hoe je spierpijn kunt voorkomen of verhelpen bij een huttentocht?