oehoe Rocher de Flône

Kraamrust voor oehoe’s: Belgisch klimgebied gesloten

Het klimgebied Rocher de Flône, bij Amay in de Belgische Ardennen, zit er voorlopig niet in. Het klimgebied, dat in 2019 werd geopend door de KBF is voorlopig helemaal dicht. Daardoor moet een paartje oehoes genoeg rust hebben om ook dit jaar hun kuikens groot te brengen. 

Het oehoepaar vond tussen de rotsen een geschikte plek voor een nest en inmiddels zijn de twee uilen al aan het broeden. Om de broedtijd van de uilen niet te verstoren, is besloten het klimgebied voorlopig helemaal te sluiten. Klimmers moeten dus even uitwijken naar andere gebieden. Overigens is dat niet alleen fijn voor de kraamrust van de Oehoes, maar ook voor de klimmers zelf. Oehoes staan erom bekend dat ze hun nesten fanatiek verdedigen en elke argeloze voorbijganger die iets te dichtbij komt, aanvallen. 

Voorlopig is het klimmassief even helemaal dicht, maar de KBF bekijkt of delen van het gebied opengesteld kunnen worden zonder dat klimmers en oehoes elkaar in de weg zitten. Als dat niet kan, blijft het hele gebied dicht tot het einde van het broedseizoen en de kuikens -hopelijk- gezond en wel het nest verlaten hebben. Naar verwachting is dat rond 1 juli. 

Het is niet voor het eerst dat het klimgebied dicht gaat tijdens het broedseizoen. Ook in 2021 ging de site een tijdje dicht om de oehoe's broedrust te geven. 

Meer inspiratie

Ook leuk om te lezen: 

Landen en gebieden: 

Bergsport: 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.

Lees hier hoe je je perfect kan voorbereiding op je bergwandeling

Lees hier handige tips voor het wandelen in de bergen