jetpacks mountain rescue lake district

Krijgen de Britse bergredders binnenkort jetpacks?

De bergredders van de Great North Air Ambulance Service in het Britse Lake District krijgen misschien wel een heel bijzonder uitrustingsstuk: jetpacks. De redders testen namelijk kleine straalmotoren, waarmee individuele bergredders snel naar een ongeluk kunnen vliegen. Een eerste testvlucht was veelbelovend.

De jetpacks bestaan uit een pak waaraan kleine straalmotoren zijn bevestigd, die de bergredder in zijn hand kan houden. Daarmee kan hij of zij razendsnel over moeilijk terrein naar de plaats van een ongeval. En dat is volgens de bergredders hard nodig.

Nu moeten de reddingsdiensten in de afgelegen delen van het Lake District grote delen van hun tocht naar een plek des onheils te voet afleggen. Met gemotoriseerd vervoer proberen de redders zo dicht mogelijk bij de plek van het ongeval te komen, maar daarna moet het vaak alsnog te voet. Afhankelijk van de locatie van het ongeval, kan dat soms lang duren. Té lang, vinden de bergredders zelf, want een uur lang met een gebroken been liggen wachten, is geen pretje en in sommige gevallen zelfs levensgevaarlijk, bijvoorbeeld als een patiënt acute hartproblemen heeft. 

Sneller dan een helikopter

Helikopters zijn natuurlijk dan natuurlijk ook een oplossing, maar helikopters kunnen lang niet altijd dichtbij een slachtoffer landen. Zeker niet als een slachtoffer op een steile helling ligt. Sowieso moeten helikopters vaak van ver komen, en als er dan ook nog tijd verloren gaat doordat de medici te voet van de heli naar de plaats des onheils moeten, betekent wachten. En die tijd is er soms niet. Om dat op te lossen, bedachten de Britse bergredders een oplossing die zowel futuristisch als creatief is: bergredders kunnen vliegend met jetpacks naar de plek van een ongeval om daar de eerste hulp te verlenen.

De jetpacks bieden voor de bergredders het beste van twee werelden. Met de auto kunnen redders van hun lokale reddingsstation zo dicht mogelijk bij het ongeval komen, daar kan een jetpack snel worden aangetrokken waarna het laatste stukje snel vliegend afgelegd kan worden. Tijdens de eerste test legde een bergredder de afstand tussen de ambulance in het dal en de fictieve plek van het ongeval op een bergtop in slechts enkele minuten af. Lopend zou dat de bergredders minimaal een half uur gekost hebben.


Geen nieuwtjes, vakantietips of winacties meer missen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief, of volg ons op Facebook


Eerste hulp

Met de jetpacks zullen de redders geen mensen kunnen evacueren, maar daar is het pak dan ook niet voor bedoeld. Het gaat erom dat er een eerste redder zo snel mogelijk ter plaatse is om de allereerste hulp te verlenen. De bergredder die met een jetpack op pad gaat, krijgt daarvoor een basis EHBO-kit mee, met een defibrillator en sterke pijnstillers, zodat een slachtoffer geholpen kan worden, totdat er versterking aanwezig is.

Het zal nog wel even duren voordat er echt bergredders met jetpacks de bergen in vliegen. Want hoewel de eerste resultaten volgens het personeel van Great North Air Ambulance Service veelbelovend zijn, zijn er nog heel wat praktische hindernissen die overwonnen moeten worden. Maar de redders zijn hoopvol. 

Meer inspiratie

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Lees hier welk biertje het beste bij jou past

Opzoek naar de makkelijkste manier om door de bergen te reizen?

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen