Lawine ontploffing

Kunstmatige lawine beschermt tegen lawine

Door het weer van de afgelopen dagen is het lawinerisico in grote delen van de Alpen ontzettend hoog. De autoriteiten proberen te voorkomen dat lawines té veel overlast veroorzaken. Doormiddel van… lawines.

De grote sneeuwval van de afgelopen dagen heeft voor een nogal instabiel pak sneeuw gezorgd. Op veel plekken zijn skiliften en wegen gesloten vanwege het hoge lawinerisico. En dus nemen de autoriteiten maatregelen, door lawines te veroorzaken.

Hoe zit dat?

Het lijkt een beetje gek: lawines voorkomen door lawines te veroorzaken. MAar het is logischer dan je denkt. Door al vroeg lawines te veroorzaken, kan er meer invloed worden uitgeoefend op de plaats en de kracht van een lawine. Grote lawines worden vaak veroorzaakt door een kettingreactie, een sneeuwbaleffect, maar dan letterlijk. Door voordat het zo ver komt, een kleine lawine op te wekken, wordt voorkomen dat er op een onverwacht moment een grote lawine van de berg af dendert.  

Het opwekken van een lawine gebeurt met explosieven. Die worden vanuit een helikopter hoog op een berg in de sneeuw gedropt en vervolgens vanaf een veilige afstand tot ontploffing gebracht, uiteraard nadat er een ruime zone waarin de lawine kan neerkomen is vrijgemaakt.  Lawinediensten kunnen goed inschatten hoe veel kracht de explosie nodig heeft om een lawine van een bepaalde omvang te creëren.

In dit filmpje laat een woordvoerder van de lawinedienst in Solden zien hoe dat er aan toegaat.

Lawine ontploffing

In de Alpenlanden is uiteraard al volop infrastructuur aanwezig om wegen, dorpen en skipistes te beschermen. Iedereen die wel eens met de auto of de trein de ergen in gaat, kent de lawinegalerijen die moeten voorkomen dat straten of spoorwegen bedolven raken onder sneeuw, en de grote schermen die de sneeuw moeten afremmen. Dergelijke maatregelen kosten echter miljoenen, een kunstmatig in gang gezette lawine kost maar een fractie daarvan. Daarom wil de Oostenrijkse vereniging voor lawinecontrole dat kunstmatige lawines meer ingezet worden.

Meer inspiratie
Monte Bianco di Courmayeur

Bijvoorbeeld de hoogste bergen van Italië?

Bergen Magazine

Profiteer nu: 1 jaar Bergen Magazine vanaf € 19,95) 

Bike explorer

BIKE Explorer, het nieuwe magazine voor de avontuurlijke fietser.