Lat weer hoger: Angy Eiter klimt als eerste vrouw 9b

In 2017 werd de lat in het sportklimmen verschillende malen hoger gelegd. Deze week deed de Oostenrijkse Angy Eiter er bij de vrouwen weer een schepje bovenop en klom als eerste een route van de graad 9b. Ze voegt zich daarbij aan de zeer kleine groep mensen die de graad beheerst.

Planta de Shiva

De route die waarvan Eiter afgelopen week de tophaak wist te bereiken, heet Planta de Shiva en werd in 2011 door Adam Ondra in Villanueva del Rosario nabij Málaga geopend. De relatief korte route van 45 meter bestaat uit twee pitches: een 8c en een veel moeilijker tweede lengte zonder rustpunten. Samen waardeerde Ondra de boulderachtige route op een ‘bijzonder moeilijke’ 9b. In 2016 werd zijn beklimming herhaald door de Oostenrijkse Jakob Schubert, en nu dus door zijn landgenote Eiter.

Recordjaar 2017

Hoewel Eiter zich al jaren tot de wereldtop van het vrouwenklimmen mag rekenen, is het opmerkelijk dat een 31-jarige klimster nu het wereldrecord breekt. In het recordjaar 2017 bereikte eerst in februari de 19-jarige Amerikaanse Margo Hayes, na 12 jaar zonder nieuwe records onder de vrouwen, de magische grens van 9a+. In september lukte dat ook de 21-jarige Belgische Anak Verhoeven, die daarmee eveneens een record vestigde, omdat zij de ‘first ascent’ pakte. Dat in de toekomst de grenzen van het sportklimmen verlegd gaan worden door de jeugd, die fysiek is opgegroeid met de sport, daar is iedereen van overtuigd. Dat je daar niet altijd vanuit moet gaan, heeft Eiter nu met haar magistrale beklimming laten zien.

Wie is Angy Eiter?

Angela Eiter is een van de beste vrouwelijke wedstrijdklimsters uit de geschiedenis. Viermaal werd ze wereldkampioen, eenmaal Europees kampioen, ze won drie keer de World Cup Overall Lead en zesmaal de Arco Rock Master. De laatste jaren heeft ze haar focus verlegt van wedstrijden naar het rotsklimmen, waar ze ook succesvol in was. Driemaal klom ze een al een 9a, voordat ze zich met haar 9b ‘Planta de Shiva’ definitief in de geschiedenisboeken van het outdoorklimmen zette.

Bron:

Planet Mountain, ‘Angela Eiter climbs historic first female 9b with La planta de shiva in Spain’

Afbeelding:

Copyright: Elias Holzknecht / ASP / Red Bull Content Pool

Meer inspiratie

Lees hier wat steenmannetjes zijn en waar ze vandaan komen

Lees hier alle informatie over de vijf hoogste watervallen van de alpenlanden 

Mee naar het Sarntal

Lees ons nieuwste nummer. Nu te bestellen!